Malac lesz a megélhetésük - 2300 sertést visznek hátrányos helyzetű családoknak

Dunaújváros - A pálhalmai Agrospeciál Kft. az egyik résztvevője a Start Közmunka Mintaprogramnak: összesen 2300 sertést szállít hátrányos helyzetű embereknek, többnyire Kelet-Magyarországra.

Pekarek János

Borsodi, szabolcsi, hajdúsági, békési, bács-kiskuni,  baranyai, tolnai falvak, városok szerepelnek a tavaly ősszel kezdődött  Start Közmunka Mintaprogram állattenyésztési részében.

A mintaprogram általában növénytermesztési, állattenyésztési, útépítési, belvíz-elvezetési, és  illegális hulladék-lerakók felszámolásához kapcsolódó  munkákkal próbál értelmes, hasznos elfoglaltságot, megélhetést biztosítani a hátrányos helyzetű embereknek.

A Start-programra összesen 525, annak állattenyésztési részére 61 hazai település pályázott és nyert  az elképzelést szervező Belügyminisztériumnál. Zömük Észak-Magyarországon, a Tiszántúlon, vagy a dél-baranyai Ormánságban található - de akadnak  köztük meglepő pályázók is, mint például Kalocsa...

A közmunka-program egyik beszállítója a büntetés-végrehajtás: a százszázalékosan állami tulajdonban lévő kft-k nem csak a Start-program végrehajtását, de a fegyintézetekben fogvatartottak minél szélesebb körű foglalkoztatását is megoldják a részvétellel.

Pálhalmán az Agrospeciál Kft-nél negyven fogvatartott (köznyelven: rab) dolgozik azon, hogy a programban rendelt  2300 hízósertést időben eljuttathassák a pályázaton nyertes településekre. Ma indul az első teherautó a Tiszántúl öt községébe, 160 malaccal  a program teljes kifutása több hónapig tart.

- Az elképzelés az, hogy a helyi munkaügyi központok segítségével, amelyek szakmai oktatást is szerveztek a programban résztvevőknek,  munkát és gyarapodási lehetőséget biztosítsanak eddig szegény sorban élő, munkanélküli, de vállalkozó szellemű embereknek! - mondta az újgalambosi tenyésztelepen Hetyei Gábor ezredes, az Agrospeciál Kft. igazgatója, aki az első szállítmányt munkatársaival együtt kíséri. - Az állam a tenyészanyag, a képzés mellett anyagi segítséget is ad a programhoz, de csak egy-két évig: mindannyiunk érdeke, hogy a vállalkozás sikeres, azaz önfenntartó legyen!

Erre megvan az esély. A Start-programba szállítandó malacokat gondozó negyven újgalambosi fogvatartott egyike Lehoczki László, aki maga is az egyik céltérségbe, a borsodi Prügy városkába való.

- Csak öt osztályt végeztem az általános iskolából, többre nem volt pénze a családnak - válaszolta kérdésünkre. - Itt, Újgalamboson tanultam meg mindent, ami a malacok gondozásához kell. Ha kiszabadulok, otthon is megpróbálok ilyesmibe fogni.

Tegyük hozzá: a program céljai közé tartozik, hogy a fogvatartottak társadalmi újra beilleszkedését is segítse...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!