Az új rendelet segíthet megfékezni a dizájnerdrogokat

Fejér megye - Parkinson-kórhoz hasonló, kontrollálatlan mozgás, hallucinációk, ki tudja mennyi időn át - a dizájner drogokkal az a legnagyobb gond, hogy mivel újak, nem tudunk róluk sokat. Egy új rendelet véget vethet a tündöklésüknek.

Házi Péter

"Rendszeresen szoktam különféle drogokat használni, a legjobban a füvet szeretem, de nem vetem meg a jó speedet, illetve a jó ecstasy-t sem. Ezek a régi drogok, amikről pontosan tudjuk,  mit tartalmaznak és hogy később milyen hatással lehetnek ránk... Mivel egyre gyengébb lett a fű  minősége Magyarországon,  elkezdtünk a spanokkal rákattani a spice-ra, a JWH-ra, az AM-re és az  aktuális dizájner drogokra.  Nekem az AM dobta be a legjobban,  elsőnek még egy  napra elég  volt 2-3 cigi:  'elvoltam' tőle mint a befőtt, de egy hónap alatt odafejlődtem, hogy  reggel az AM-es cigi az első,  naponta megtekerek 10-15 cigit. Csakhogy ennek már most érzem a kártékony pusztító hatását, a rövidtávú memóriám szinte már nulla. Aztán  tegnap egy fél órára levegőt se nagyon bírtam venni,  olyat nyilallt a tüdőmbe, mint egy villámcsapás, utána pedig egy óráig nem is tudtam lehajolni sem..  Mától megpróbálok max. egy cigit szívni naponta. Ne legyetek buták, tanuljatok más kárán!" - ez a hozzászólás egy dizájner drogokkal foglalkozó honlapon olvasható, s jól mutatja, mennyire keveset is tudunk ezeknek a szereknek a hosszabb távú utóhatásáról. Erről majd később, előtte tisztázzuk, mik is azok a dizájner drogok?
Ezeket a szereket nem véletlenül hívják így: a  készítőik  folyamatosan azzal bújtak ki a tiltott kategóriába tartozás alól, hogy amikor egy kábítószer felkerült a tiltólistára, belenyúltak a vegyületbe, néhány ponton áttervezték, módosították a molekulacsoportokat, így a kémiai képletük nem volt azonos a listán szereplővel, azaz  újra legálisan árusíthatták, mindaddig, amíg az új képlet is felkerült a listára. Ekkor jött az újratervezés, és   megint nem tudott velük mit kezdeni a rendőrség...
- Az április 2-án hatályba lépett rendelet része az úgynevezett C-lista, ami azokat  az új pszichoaktív anyagokat (köztük a dizájner drogok alapjait képező  vegyületcsoportokat is) tartalmazza, amelyeknek a terjesztését, előállítását  ideiglenesen törvényen kívül helyezték. A  felsorolásban  nem konkrét képletek, hanem szercsoportok szerepelnek,  így  próbálják megelőzni, hogy egy tiltólistára vett szerrel azonos szercsoportba tartozó drogot gyorsan a piacra lehessen dobni  - mondta lapunknak a megyei kórház pszichiátriai osztályán dolgozó  Rappant György főorvos. Mint megtudtuk, egy év van arra, hogy az Országos Addiktológiai Centrum alaposan megvizsgálja, ezen  szercsoportok közül melyek azok, amelyek társadalmi, illetve egyénre való veszélyessége indokolja, hogy felkerüljenek a tiltott kábítószerek listájára.  Amíg a  kábítószerek fogyasztását a megszerzésen és tartáson keresztül a törvény bünteti, addig az új pszichoaktív szerek megszerzése és fogyasztása most sem bűncselekmény. Három év börtönt kaphat viszont az, aki ilyen szert előállít!
E drogok népszerűsége már csak azért is olyan nagy, mert egészen április 2-ig   a neten keresztül nagyon egyszerűen lehetett ilyeneket rendelni. Hol növényvédőszerként, hol fürdősóként  árulták őket, de a lényeg: nem volt semmi rizikó a lebukásban. Körbenéztünk a netes piacon, s mint kiderült, a rendelet hatására a legtöbb ilyen árusítóhely lehúzta a rolót. De azért nem mindegyik: "Életbe lépett a rettegett C-lista, de kémikusaink folyamatosan azon dolgoznak,hogy miként lehet kikerülni a szabálysértéseket!" - próbálja meg nem elveszteni vevőit az egyik  oldal.
- A dizájner drogot használók gyakran nem is tudják mit vettek, lőttek be. Gyakorlatilag emberkísérletekről van szó: csinálnak egy új vegyületet, amit a kíváncsiak beszednek, majd kiderül, milyen hatásai vannak. A nagy gond, hogy e szerek hatása kiszámíthatatlan. Időnként döbbenetesen furcsa dolgokkal  találkozunk: Parkinson-kórhoz hasonló tünetekkel, táncra emlékeztető, kontrollálatlan mozdulatsorokkal. Ezzel együtt nagyon megnőtt a pszichotikus tünetek mennyisége: a skizofréniára hasonlító tünetek, hallucinációk akár hosszabb távon is fennmaradhatnak - teszi hozzá az addiktológus főorvos, akinek a tapasztalatai szerint a  4Mec és az MDPV nevű szer intravénás használata is igen elterjedt, s bizony a korábbi kokain és heroinhasználók jelentős része is átállt az új drogokra.
- Elképzelhető, hogy a C-lista miatt sokan visszatérnek majd a klasszikus kábítószerekhez. Ez annyiból nem rossz, hogy kiszámíthatóbbak a hatásaik. Az persze jó kérdés, hogy a dizájner drogok készítői vajon előrukkolnak-e olyan vegyületekkel, amelyek még ezen a bizonyos C-listán sem szerepelnek? - teszi fel a kérdést Rappant György.

Címkék#narkó#drog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!