A volt rendőrök Strasbourgba mennek

Dunaújváros - A helyi rendőrök szombati családi napján megjelent Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára is. Ott kértünk tőle interjút ezúttal főként a nyugdíjügyekről.

Pekarek János

- Sikerült újra szolgálatba állítani a korábban kedvezménnyel nyugdíjba vonult rendőröket?

- Csak elhanyagolható mértékben, de azt hiszem, nem is ez volt a kormányzat célja ezzel az intézkedéssel. Amellyel egyébként egy hetvenéves kedvezményt szüntettek meg, az FRSZ és más érdekvédők tiltakozása és számos demonstrációja ellenére.

- Nekem úgy tűnt, hogy a társadalomban kisebb ellenérzést keltett ez az intézkedés, mint az érintettekben...

- Pedig mindenki számára figyelmeztető jel lehetne az a jogi nonszensz, hogy a szolgálatban lévő rendőrök számára egy már meglévő intézkedést visszamenőleges hatállyal, egyoldalúan töröltek el. De nem csak a szolgálati nyugdíj időhatárát változtatták meg, hanem a nyugdíj kiszámításának módját is! A szolgálati nyugdíjból járandóság lett, ami a kivetett adó miatt tizenhat százalékkal csökkent. Ráadásul elvben bármikor megvonható a járandóság...

- Milyen lépéseket tesznek az érdekvédők ezután?

- Mivel ez az intézkedés ellenkezik az unió jogelveivel, eddig nyolcezer tagunk fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz: az ő képviseletüket elvállalta az FRSZ. A magyarországi Helsinki Bizottság szakértőivel együtt dolgozzuk ki a joganyagot és visszük végig a pereket. Azt hiszem, ez az ügy még nincs lefutva!

- Visszatérve a kiindulópontra: létezik olyan, korábban szolgálati nyugdíjban lévő rendőr, aki ismét egyenruhát öltött úgynevezett szenior szolgálatban?

- Ennek az elképzelésnek még egyáltalán nincsenek kidolgozva a feltételei. Elegendő hely sincs számukra. Körülbelül húszezer rendőr volt szolgálati nyugdíjban, közülük talán százan vállaltak fegyver nélküli szolgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!