Kitüntették gróf Károlyi Györgyöt

Aki mostanság látogat el a fehérvárcsurgói kastélyba, rá sem ismer. A változatlanul állami tulajdonban levő épület példaszerű felújítása Károlyi Györgynek, a megye egykori főispánja, Károlyi József unokájának köszönhető.

Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki március 15. alkalmával Károlyi Györgyöt. A magas állami elismerés alkalmából kértünk tőle interjút.

- Miként szólíthatom? Használja a grófi címet?

- Szólítson úgy, ahogy önnek tetszik. A grófi címet én magam ugyan nem használom, de ha valaki mégis így titulál, azt  a családomat illető  megtiszteltetésnek veszem.

- Ön még a családja fehérvárcsurgói kastélyában született?

- 1946. novemberében születtem, de már nem Fehércsurgón, a kastélyt a hozzá tartozó birtokkal együtt 1945-ben államosították. A szüleim egy darabig még reménykedtek abban, hogy az ország demokratikus berendezkedésű lesz, 1947-ben azonban már látszott, hogy ez hiú ábránd. Az apám nem talált magának munkát, nem volt pénzünk. Az alig ötvenévesen elhunyt nagyapámnak, Károlyi Józsefnek féltestvére volt Károlyi Mihály, aki akkor Párizsban volt követ. Ő segített a családomnak elhagyni az országot.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!