Kisebb szociális szféra - Több kezelést a szakrendeléseken végeznek el

Dunaújváros - Intézményt nem zárnak be, de megszüntetnek szolgáltatásokat és elbocsátanak a személyzetből a szociális ellátás átszervezésénél. A kötelező feladatokra összpontosítanak.

Pekarek János

Döntött a városi közgyűlés az önkormányzat fenntartásában lévő szociális intézmények feladatainak felülvizsgálata nyomán azok átszervezéséről és költségtakarékos működtetéséről is a legutóbbi, március 8-i ülésen.

A téma a február 16-án már egyszer napirendre került - ám kisebb változtatások és kiegészítések érdekében akkor nem tárgyalták.

Ezúttal az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai (röviden: ESZI) átszervezésére összpontosítottak.

Az ESZI székhelye a Dunasor 15-ben van. Itt alapszintű idősek otthona és mozgónővér szolgálat működik. A Barátság út 27-ben  idősek otthona, a Batsányi utca 15A-ban idősek átmeneti otthona, nappali ellátás, házi segítségnyújtás, étkeztetés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, szociális információs és lakásszerviz szolgáltatás van. A Magyar út 32-ben lévő II. számú Gondozási Központban nappali ellátás, házi segítségnyújtás és étkeztetés működött eddig.

A kiadások csökkentése és az igényekhez alakított szolgáltatások érdekében  az érdekvédelmi szervezetekkel: a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsával, a közalkalmazotti tanáccsal és a szociális területen működő szakszervezettel egyeztetve  a részmunkaidősekra is számítva  18,5 fővel csökkentik a létszámot. Ezzel együtt az ESZI szakmai dolgozói 28-cal többen lesznek, mint a jogszabályban előírt minimum. A leépítéseknél figyelembe vették az üres állásokat, a  hamarosan nyugdíjba vonulókat, az áthelyezési lehetőségeket, az önkéntes felmondást. A végkielégítések összegére pályázatot nyújtanak be a kormánynál.

Megszüntetik a szociális információs és a lakásszerviz szolgáltatást, a Batsányi 15-ben az idősek nappali ellátását, és  korlátozák a házi segítségnyújtással ellátottak számát, 90 főben. Kihasználtság szerint 37 főben határozták meg a Magyar úton az  idősek nappali ellátását  viszont speciális ellátást is bevezettek. Itt a házi segítségnyújtással elláthatók száma 63 fő. A Barátság úton lévő idősek otthonának férőhelyeit 20-ról 25-re emelték.

A (részmunkaidő miatt) 119,5 szakember mellett 53 technikai dolgozója lesz az ESZI-nek - a létszámnak szeptember 30-ra kell beállnia.

Mindezzel a számítások szerint 2012-ben összesen 33 millió 615 ezer forintot takarít meg a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!