Rendkívüli moratórium, vagyonfelügyelő a Malévnál

Rendkívüli moratóriumot rendelt el és rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malév Zrt. mellé a Fővárosi Bíróság csütörtöki végzésében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

MTI

A rendkívüli moratórium alapján a légitársaság a csődvédelemhez hasonló védelmet élvez, a vele szembeni pénzkövetelések behajtása céljából indított végrehajtások szünetelnek, a  jogszabály szerint biztosítékok nem érvényesíthetők. A Malévval korábban kötött szerződéseket a partnerek nem bonthatják fel, azoktól nem állhatnak el. A légitársaság hatósági engedélyeinek hatálya automatikusan meghosszabbodik.
A kormány egy korábbi rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév Zrt.-t. A meginduló különleges eljárásban alkalmazható, törvényben rögzített speciális szabályok a Malév védelme mellett elősegítik a cég folyamatos működésének fenntarthatóságát - írta az NFM közleményében.
A jogszabályi előírások szerint a rendkívüli vagyonfelügyelő kizárólag az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. Hozzájárulása nélkül a Malév Zrt. a továbbiakban kifizetéseket nem teljesíthet. A vagyonfelügyelő jóváhagyását attól teszi függővé, hogy a légitársaság kiemelt tevékenységének folytatásához, üzemszerű működéséhez szükség van-e az adott kifizetésre.
A közlemény szerint az igazgatóság és menedzsment egyértelművé teszi, hogy szaktudásával, a légitársaságról és az iparágról megszerzett ismereteivel kész támogatni a rendkívüli vagyonfelügyelő munkáját. Így haladéktalanul bemutatja a hét végéig elkészülő likviditási tervet a vagyonfelügyelőnek. 
A szaktárca, a cégvezetés és a vagyonfelügyelő szoros együttműködésben, minden lehetséges eszközzel azon dolgozik, hogy a Malévnál felhalmozott üzleti és szakmai tudást az átmeneti időszakban is megőrizze - áll a közleményben. 
A kormány a Malév stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítése mellett további lépéseket tett annak érdekében, hogy a légitársaság utasai minden körülmények között biztonságban legyenek. A reorganizációs feladatok mellett a kabinet minden forgatókönyvre felkészülve költségvetési átcsoportosítással megteremtette a pénzügyi fedezetet ahhoz, hogy a légitársaság egy esetleges, elkerülhetetlennek bizonyuló leállás napján és az azt követő három napban képes legyen gondoskodni utasai célba juttatásáról. Az intézkedések legfontosabb célja, hogy a Malév utasai számára - indokolt esetben - azonnal rendelkezésre álló védőhálót biztosítsanak.

A kormány hétfőn minősítette stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek a légitársaságot. A csődtörvény szerint a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek a Malév ellen, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.
Az NFM hétfői közlése szerint a Malév számára egy meginduló reorganizáció eredményes eszköze lehet a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítés.
A légitársaság vezérigazgatója szintén hétfőn azt közölte, hogy a Malév tevékenységének finanszírozása január végétől ellehetetlenül. Az igazgatóság elnöke, Berényi János felkérte a Malév menedzsmentjét, hogy a folyamatos működés biztosítása érdekében készítse el a következő időszak likviditási helyzetét bemutató tervét a hét végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!