A város összes hókotrója akcióban

Dunaújváros - A Magyar Közút dunaújvárosi kirendeltségének és a Dunanett Kft. munkagépei folyamatos műszakban végzik a hóeltakarítást, illetve az utak sózását. (Frissítve)

duol.hu

16:40 A helyi védelmi bizottság keddi ülésén is szóba került az oktatás. A város intézményeiben tanulók és szüleik figyelmébe ajánljuk: a bizottság továbbra sem tartja indokoltnak a tanítási szünet elrendelését. Múlt hétvégén lefújták a diplomaátadót és a hildesek bankettjét. A dunaferresek megnyugtatására közöljük, a péntekre tervezett szalagavatójuk nincs veszélyben  egyelőre.

16:38 Kedd délutánig összesen 25 alkalommal riasztották a tűzoltókat Fejér megye területére. Ezek közül 22 az időjárással összefüggő műszaki mentés, 3 pedig téves jelzésnek bizonyult.

16:31
A DVG Zrt. további 25 munkást alkalmaz a járdák, a buszmegállók és az utak széleinek kézi takarítására. A Dunanett Kft. plusz 15 emberrel segíti a munkát. A Dunanett Kft. valamennyi munkagépe folyamatosan takarítja a város főközlekedési útvonalait, a műszakváltás is megoldott. A kedvezőbb időjárásnak köszönhetően a kereszteződéseknél lévő gyalogátkelőhelyek akadálymentesítésére,  valamint a tömegközlekedési útvonalak hómentesítése eredményesebb, mivel folyamatosan sóznak  amíg az időjárás engedi.

Az önkormányzat köszönettel fogadta az Agrospeciál Kft.  felajánlását, a cég keddtől két munkagéppel takarítja az utakat Újtelepen, óvárosban és Kertvárosban.

16:02 A vidéki településeken egyelőre nem okozott különösebb fennakadást a nagy havazás. Felkészültek és takarítják az utakat. A távolsági buszjáratok 15-20 perces késéssel, de tartani tudják a menetrendet, a településeket összekötő utakon  fennakadás nem volt,  mindenki beért a munkahelyére, iskolájába, és haza is jutott onnan. A falvakban dolgoznak a hóekék, és összefognak az emberek.

Nagykarácsonyban a vízitársulat tizenhárom munkása például az önkormányzatnak segít  a járdák takarításában, és ellapátolják az idős, beteg lakók háza elől is a havat. Scheier Zsolt polgármestertől tudjuk, hogy a nagy hideg miatt   és takarékossági okból  az iskolában tanítási szünetet rendeltek el mától a hét hátralévő három napjára.


15:48 Délután Dunaújvárosban egy szociális otthonnál egy polikatbonát fedésű féltető a rajta lévő hó súlyától meghajlott. A havat a tűzoltók lekotorták, elhárítva ezzel a balesetveszélyt.


15:12
Az Alba Volán Zrt. buszjáratainak közlekedésében a délelőtti órákban történt csak jelentősebb fennakadás, amikor a Pentele híd Apostag felőli oldalán kamionosok okozta úttorlasz következtében a busznak Dunaföldvár felől kerülnie kellett a város irányába, és ez jelentős késést okozott a menetidőben. Továbbá a perkátai autóbuszjáratnál lépett fel időszakos probléma, amikor egy meghatározott emelkedőn nem tudott felhajtani a buszvezető. A problémát természetesen mind a két esetben elhárították, és a két jelentősebb késés mellett, további kiemelt csúszás szerencsére nem történt a menetidőben. Az Alba Volán Zrt. tájékoztatása szerint, minden helyi-, illetve távolsági járatuk megfelelően közlekedik, maximum 10-15 perces késések mellett tartani tudják a meghatározott menetrendet. A Fabó Éva Sportuszoda földszintje továbbra is nyitott ajtókkal várja az utazóközönséget, hogy fűtött termével a várakozók közérzetének javítását szolgálja - tájékoztatta a dh-t a Helyi Védelmi Bizottság.


14:59 Kedden napközben az 6209 jelű Adony-Kálozi út Szabadegyháza-Sárosd-Sárkeresztúr közötti szakasza átmenetileg lezárásra került, ez az útszakasz várhatóan az esti órákra szabadul fel. Elzárt település továbbra sincs -érkezett a friss információ Molnár Istvántól, a Magyar Közút megyei igazgatságának vezetőjétől.

12:24 A tűzoltóság információi szerint nincs elzárt település a megyében, de a havazás és az erős szél miatt hófúvások nehezítik a közlekedést Fejér megye útjain, különös tekintettel az alsóbbrendű, több számjegyű utakon, amelyek takarítására a főutak után kerül sor.
Ezeken az alsóbbrendű utakon hófúvások, fennakadások fordulhatnak elő. A megye déli részén a 6209-es utat Sárkeresztúr-Sárosd-Szabadegyháza vonalán lezárták. Az utat befújta a hó, nem járható. A szél mérséklődésére - és így a hófúvás lassú, fokozatos megszűnésére - kedd estétől lehet számítani.

Délelőtt a tűzoltóságok segítségét az időjárással összefüggésben hat esetben kérték Fejér megyében. Sárbogárd és Kislók között kisteherautó akadt el a havas úton, Dunaújvárosban egy ipari létesítmény kapujánál a veszélyes jégcsapok eltávolítását végezték el a létesítményi és a dunaújvárosi tűzoltók. Rácalmásra egy 4-5 méter magas, veszélyesen megdőlt fa miatt kérték a dunaújvárosi tűzoltók segítségét. Zámoly és Székesfehérvár között egy Peugeot személygépkocsi haladása során a jobb oldalával az út menti vízelvezető árokba csúszott. A személyautót a székesfehérvári tűzoltók kiásták a hóból, majd kihúzták az árokból. A kocsiban ketten ültek, személyi sérülés nem történt. Dél előtt nem sokkal Iszkaszentgyörgy-Kisiszka 8-as főút felőli bekötőútján egy csempét és papírt szállító teherautó akadt el hóban. A műszaki mentéshez a székesfehérvári tűzoltóságról egy gépjárműfecskendő és a daru indult el. A mentés folyamatban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a hétfő reggel kezdődött, váltakozó intenzitású havazást okozó mediterrán ciklon felhőzete nyugat, délnyugat felé fokozatosan távozik, helyette kelet felől szárazabb levegő érkezik térségünkbe. Kedden kora délutánig a Dunántúlon bárhol lehet havazás, délután inkább már csak délnyugaton eshet kisebb mennyiségű hó. A szél mérséklődésére - és így a hófúvás lassú, fokozatos megszűnésére - kedd estétől lehet számítani - tájékoztatta az fmh-t Bisztricz Anett, a tűzoltóság szóvivője.


09:19
A megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint éjszaka és a reggeli órákban több esetben is elakadt járművek műszaki mentéséhez riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Hétfő éjféltől kedden reggelig összesen 8 esethez vonultak a tűzoltók. Elzárt település, lezárt útszakasz Fejér megyében a reggeli órákban nem volt, de a havazás és az erős szél miatt hófúvások nehezítik a közlekedést.


Kora hajnalban Iszkaszentgyörgy közelében, Sárbogárd és Mezőfalva között, valamint a magyaralmási bekötőúton csúszott árokba egy-egy személygépkocsi. Reggel a 63-as főút 61-es kilométerszelvényénél, valamint Sárosd és Sárkeresztúr között egy-egy személygépkocsi, Bicske és Mány között egy mikrobusz hajtott árokba. Kisapostagnál az M6-os autópályára vezető körforgalomnál kamionok akadtak el, itt a dunaújvárosi tűzoltók végzik a műszaki mentést.

Két felnőtt és két gyermek akadt el reggel azzal a személyautóval, amit a székesfehérvári járőrök próbáltak meg kiásni Kisiszka Bánya utcában - tájékoztatott a rendőrség.

A család iskolába indult a gyerekekkel, amikor autójuk a hó fogságába esett. Az utat körülbelül 10 méter hosszan fújta be az erős szél körülbelül 50 centiméter magas hóval. A járőrök útbejáráson voltak, úgy vették észre a bajbajutott utasokat. Előbb ők maguk próbálták meg kiásni a család autóját, utána kérték a tűzoltók segítségét, akik végül egy traktoros közreműködése mellett szabadították ki a járművet a hóból.

A két gyerek és szüleik gyors mentését elősegítette, hogy a bejelentéskor pontosan megadták, hol akadtak el a személygépkocsijukkal.

Elzárt település, lezárt útszakasz Fejér megyében a kedd reggeli órás adatok szerint nincs, de a havazás és az erős szél miatt hófúvások nehezítik a közlekedést Fejér megye útjain, különös tekintettel az alsóbbrendű, több számjegyű utakon, amelyek takarítására a főutak után kerül sor. Ezeken az alsóbbrendű utakon hófúvások, fennakadások fordulhatnak elő. A megye főútjai havasak, hókásásak.

Iszkaszentgyörgyön egy traktoros takarítja a településre bevezető 8202-es utat, de ennek ellenére a szél visszafújja a havat, így mindössze egy nyomsávon járható. A megye déli részén a 6209-es út Sárkeresztúr-Sárosd közötti szakaszát lezárta a rendőrség. Az utat befújta a hó, nem járható.

Mielőtt autóba ülne

A személygépkocsikkal történő közlekedést lehetőség szerint halasszák későbbre, mikor már a szélerősség mérséklődik. Aki a vezetés mellett dönt, csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára, és mindenképpen érdeklődjön az Utinformnál a tervezett útvonal járhatóságáról. Elakadás esetén a 105-ös tűzoltósági, vagy a 112-es általános segélyhívón tehetnek bejelentést. Fontos a helyszínt pontosan megadni. A gépjárművet ebben az esetben ne hagyják el, mert a mentéshez siető egységek sokkal nagyobb eséllyel találják meg  a járműben, és így védettebbek is az időjárási viszonyoktól.

Ha a hóban elakadt autóban van lapát, akkor a járművet könnyen kiszabadíthatjuk, ha a havat az autó körül ellapátoljuk. Ezután a vezető egymás után gyorsan váltson előre- és hátramenetbe, így hozva mozgásba az autót. Lendületből könnyebb elindulni, és némi szerencsével akár egy kisebb hókupacon is sikerül átmenni. Előtte azonban szükséges a havat a kerekek körül ellapátolni, amennyire csak lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!