A cigányprímás most állást keres

Dunaújváros - Akkor van zene, amikor csak akarja! - mondja az üzletvezető, ám az optimista mondat azt jelenti, hogy megszűnt az állandó zenekar a halászcsárdában. Igaz, ez egyáltalán nem ritkaság az országban. Inkább az ellenkezője számít annak.

Pekarek János

A zene mindig behozta a maga árát! - állítják tapasztalt vendéglátós zenészek. Bizonyára így van, bár kérdés, hogy ebbe az árba beleértik-e a szerzői jogokat kezelő Artisjusnak fizetendő pénzeket is?

Akár így, akár úgy, szerény véleményünk szerint rossz taktika leépítéssel, szolgáltatás-megvonással reagálni a csökkenő forgalomra. Akkor ugyanis a forgalom még tovább csökken  rendszerint még gyorsabban.

De mi van akkor, ha fejleszteni, úgymond előre menekülni már végképp nincs pénze a vállalkozónak? Ha már eddig is csak nagy kockázattal tudott fennmaradni? Ha a forgalom oly mértékben csökken, hogy már végképp elfogy a kitartás?

Akkor van igazán nagy baj...Másfél éve, 2010 szeptemberében írtunk arról, milyen ritka már Magyarországon az olyan vendéglátó hely, ahol cigányzenekar muzsikál. Akkor a Dunagyöngye Halászcsárda volt az egyik ilyen, rangos hely. Ma már itt is csak alkalmanként: előzetes igénybejelentésre szól az élő zene.

A prímás munkát keres...

- Legközelebb talán Kecskeméten játszik népizenekar - idézi fel a térképet Ráduly Attila, a Halászcsárda prímása.  A teljes cigányzenekar: a cimbalmos, első- és második hegedűs, nagybőgős, klarinétos már régóta nagy ritkaság. Mára gyakorlatilag megszűnt ez a műfaj, de az alkalmi kisegyüttesek alól kicsúszott a talaj.

A minap került nyilvánosságra, hogy a budapesti Mátyás Pincében is bajok vannak a zeneszolgáltatással, pontosabban a zenekar fizetésével. A csökkenő bevételek miatt szinte mindenütt a zenészeket küldik el elsőként. Pedig a Mátyás Pincében Déki Lakatos Sándor és együttese szerepelt. Nagy név!

A Balatonnál szezonban is legfeljebb véletlenül csíphetünk el cigányzenekart, amely Kodály meghatározása szerint autentikus magyar népzenét játszik - de természetesen klasszikusokkal és szórakoztatózenei világszámokkal is képes bővíteni repertoárját.

Az az igazság, hogy kevés a jól képzett zenész: aki teheti, külföldön vállal munkát a jobb és biztosabb fizetség miatt. De sokan "szögre akasztják" a száraz fát: a hegedűt.

S a külföldi szerződés is egyre ritkább.

- Eddig a nagy turistahajókon kaptak munkát a legtöbben - mondja Ráduly Attila.  - Én is több impresszáriónak elküldtem a legjobb műsorszámaimat tartalmazó dvd-t. Három helyről is biztatnak, hogy talán... Talán... De a magyar cigányzenészeknek egyre rosszabb híre van a hajóstársaságoknál: fegyelmezetlenek, pontatlanok, egymással is összevesznek, sokukat idő előtt partra is tették.

Akad más példa is, természetesen: a szerencsétlenül járt Costa Concordia tragikus hősét, a gyerekek mentése közben meghalt magyar zenészt, Fehér Sándort a minap temették: őt alighanem még sokáig fogja emlegetni a világ. Sajnos, hogy halálában...

Ráduly Attila pillanatnyilag segélyből él, bár úgy tűnik, hogy hamarosan állandó munkát kaphat a dunaújvárosi zeneiskolában.

Portásként...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!