A CIB bank felszámoltatná a város vagyonkezelőjét

Dunaújváros - A CIB Bank Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett a DVG Zrt.-vel szemben. Dunaújváros vezetői minimum barátságtalannak tartják a bank lépését, és védelem alá helyezték a céget a vízi- és távhőközművekkel.

Körmendi Erzsébet

Elképzelhető, hogy az élményfürdő olyan gombóc volt, ami miatt Dunaújvárosra, illetve az azt üzemeltető DVG Zrt.-re évek múlva sem gondol jó szívvel a CIB Bank? A választ nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy a bank durva lépést tett január elején: felszámolási eljárást kezdeményezett a város  vagyongazdálkodási cége ellen, beadványa idén január 4-én érkezett meg a Székesfehérvári Törvényszékhez. A bank kérelmét azzal indokolta, hogy több fizetési felszólítást küldött a DVG-nek, amit az nem is vitatott, de a tartozását nem fizette meg, s kérte a DVG fizetésképtelenségének megállapítását és felszámolását.

A város vagyonkezelője és a CIB pénzügyi kapcsolata 2003. május 6-án kezdődött,  amikor a DVG 300 millió forintos folyószámlahitel-szerződést kötött a bankkal, a működéséhez szükséges forgóeszközök finanszírozására. A felek többször módosították a hitelkeret összegét, legutóbb 2010 júniusában, 270 millió forintra, a lejáratot pedig 2011. február 28-ra. A szerződésnek több biztosítéka volt, a DVG Zrt. 2005. április 26-án kelt  szerződésben hozzájárult a tulajdonát képező Papírgyári út 11, és a Semmelweis utca 5 alatti ingatlanokra történő jelzálogjog bejegyzéshez, 550 millió forint erejéig. Abban az évben közjegyzői okiratban foglalt, vagyont terhelő keretbiztosítéki zálogszerződést is kötöttek egymással, amelyben zálogjogot alapítottak a CIB javára első zálogjogi ranghelyen, 500 millió forint értékben az említett ingatlanokra, amelyek vagyonkönyvi értéke a zálogszerződés 2007 szeptemberi módosításakor  2 milliárd 762 millió 792 ezer forint volt.

A CIB tavaly januárban ajánlatot tett a pénzügyi gondokkal küzdő DVG Zrt.-nek a folyószámlahitel kiváltására, ám az nem fogadta el a felkínált lehetőséget, mert a hitel egy éven belüli visszafizetésére nem láttak lehetőséget. Időt akartak nyerni, újratárgyalni a szerződést, ám erre a bank már nem adott lehetőséget. Tavaly március 8-ra datálódik  a CIB  első fizetési felszólítása, majd  a levélváltások és DVG-s megoldások keresése után  az utolsó tavaly decemberi. Ez után nem egészen egy hónappal kezdeményezte a bank a felszámolást.

A DVG Zrt. a beadványra adott válaszában kifejtette: nem érti, hogy a bank miért tartja a céget fizetésképtelennek, amikor a zálogszerződésben szereplő fedezetek biztosítékul szolgálnak a banknak. A csődtörvény szerint a bíróság akkor rendelheti el a felszámolást, ha megállapítja az adós fizetésképtelenségét  az eljárás lefolytatására 60 napja van, ami január 4. óta ketyeg...

Dunaújváros jegyzője, dr. Kukorelli Sándor szerint mindenképpen elkerülhető a DVG elleni felszámolás, mert az eljárás megindítása előtt a  bíróságnak vizsgálnia kell a cég törzstőkéjét, kintlévőségét és még sok minden mást. A jegyző úgy tudja, a vagyonkezelő minden eddigi megoldási javaslatát elutasította a CIB, kompromisszumra nem hajlandó, csak a készpénzes teljesítést fogadja el. Pedig ez nem jellemző a hitelezési gyakorlatban, a szerződés egyoldalú értelmezésére utal. Ott vannak a CIB-nek felajánlott jelzálog ingatlanok - értékük jóval meghaladja a DVG tartozását -, mégsem azokra tette rá a kezét a bank, hanem a cég ellen indult meg. Nem állítja a jegyző, hogy a DVG makulátlan - tartozik másoknak, ahogyan neki is tartoznak. De annyira nincs rossz helyzetben, ami a felszámolását indokolná!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!