Hétezres olvasótábor - Nehéz időkben olvasók és támogatók is segítették a városi könyvtárat

Dunaújváros - Nehézségekkel telített évet zárt tavaly a könyvtár. Az olvasótábor és a bibliotéka támogatói azonban bizonyították, lehet rájuk számítani.

Szabó Szabolcs

Elkészítette szokásos évösszegző leltárját a József Attila Nem volt egyszerű év a 2011-es év a József Attila Könyvtár. Először is lássuk a veszteségi oldalt. Az intézmény költségvetésének csökkenése miatt április 30-án nyitott ki utoljára a Ságvári Fiókkönyvtár. Emellett  több mint egy millió forint értékben kellett lemondani újságok, folyóiratok előfizetését. A városi bibliotéka a 2011-es évben  3 millió 98 ezer forintért tudott könyvet, folyóiratot, valamint  DVD-t vásárolni. A nehézségek mellett azonban feltűntek a támogatók  is. Az intézmény látogatói, olvasói, és aktív és nyugdíjas kollégái ajánlottak fel könyveket, melyek nagy részét a könyvtár előterében kínálták fel a eladásra és a befolyó összegből sikerült finanaszírozni új könyvek, DVD-k megvásárlását. Mások ajánlottak fel és voltak, akik jövedelemadójuk 1 %-t ajánlották fel a könyvtárnak (az így befolyt összeg:  377 837 forint volt). Az állomány ebben az évben 2353 darab könyvvel (ebből 878 darab ajándék volt) és 50 darab DVD-vel gyarapodott.

A látogatottsági mutatók is szépen alakultak:  a közel 7000 beiratkozott olvasó (a város lakosságának  14%-a) 54 791 alkalommal kereste fel a könyvtárat. Ebből Felnőttkönyvtárat  38 854 alkalommal, Gyermekkönyvtárat 12 189 alkalommal, a  Béke Fiókkönyvtár 3748 alkalommal látogatták a könyvbarátok. Az  olvasók 35 184  alkalommal kölcsönöztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!