Interpol-körözés a veszélyesnek tartott mellimplantátumok gyártója ellen

Az Interpol körözést adott ki a veszélyesnek tartott mellimplantátumok gyártója ellen. Jean-Claude Mas a PIP alapítója, a gyártó mellimplantátumai egészségügyi botrányt robbantottak ki.

duol.hu

Az Interpol körözést adott ki egy francia cég alapítója, Jean-Claude Mas ellen. A céget tavaly jegyezték be, azóta több tízezer nőt látott el implantátumokkal Európában és Dél-Afrikában- írja a Guardian.

Az Interpol honlapja szerint a 72 éves férfit a Costa-Rica-i hatóságok körözik élet és egészség elleni bűncselekmény elkövetése miatt, de részletek nem ismertek. Franciaország felajánlotta, hogy mintegy 30 ezer nőnek fizet, ha eltávolítják a PIP-implantátumukat, mert megvan az esélye annak, hogy az megreped és elkezd belőle szivárogni a szilikon. Az implantátumokat ugyanis nem egészségügyi célokra gyártott, hanem a feltételezések szerint matracok töltésére használt szilikonnal látták el.

A briteknél legkevesebb negyvenezer nőről feltételezik, hogy ilyen mellimplantátumot használnak. Ám az egészségügyi hatóság szerint nincs visszhangja a francia tanácsnak és nincs elég bizonyíték arra, hogy az implantátumok valóban veszélyesek lennének.

A brit egészségügyi minisztérium illetékese, Dame Sally Davies közölte: „A PIP-implantátummal rendelkező nőknek nem kell feleslegesen aggódniuk, mert nincs bizonyíték arra, hogy az rákot okozna vagy megnőne a kockázata annak, hogy kilyukadhat. Ha a hölgyeknek mégis kétségeik vannak, keressék föl sebészüket.”

Kifejtette továbbá, hogy miközben tiszteletben tartják a francia kormány intézkedéseit, nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy nekik is ezt kellene tenniük és más országok sem tettek hasonló lépést.  „Ezért, és mert az implantátumok eltávolítása önmagában kockázatos, nem javasoljuk azt.” – mondta a miniszter, aki  hozzátette: az egészségügyi vizsgálatok tovább folytatódnak további bizonyítékokért Franciaországban és szerte a világon.

Ugyanakkor a Brit Esztétikai Plasztikai Sebészek Szövetség (BAAPS) álláspontja különbözik a kormányétól. Úgy vélik, a francia lépések "nem ok nélküliek". Azt kérik, ha a beavatkozáson átesett nők rendellenességet észlelnek, forduljanak a plasztikai sebészükhöz, aki megvizsgálja, megfelelően tart-e a szilikon-implantátum burka, és ha hibát találnak rajta, akkor eltávolítják azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!