Már légi felvételek alapján dolgoznak

Székesfehérvár - A megyei földhivatal öt körzeti földhivatallal működik. Ma már más technikákkal, mint mondjuk két évtizede. A feladatuk viszont nem lett kevesebb.

Tribolt Lajos

A megyei kormányhivatal legnagyobb szakigazgatási szerve jelenleg a földhivatal. Összesen 164 fő dolgozik a szervezetnél. A megyei hivatalon kívül öt körzeti földhivatal is működik. Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Bicskén, Sárbogárdon és Móron.

A földhivatal ingatlanügyi hatóság. A legismertebb tevékenysége talán a tulajdoni lapok kiadása, ám az ő dolguk a tulajdoni  lapok előállítása, adataik vezetése.  Eljáró hatóságként ők végzik a telekalakítást, a földmérési részleg határozza meg, tartja nyilván az ingatlanok határait  mégpedig közhitelesen. Vannak mezőgazdasági szakembereik is, ők a termőföldek védelmével foglalkoznak. Például zöldmezős beruházásnál véleményezik az elképzeléseket, hogy ne a legértékesebb termőföldeket építsék be. Ők csinálják a mezőgazdasági földhasználati nyilvántartást is. A hivatal feladatai közé bekerült a parlagfű felderítése is.

A hivatal vezetője Holczheim Gábor. Első diplomáját a város földmérési főiskoláján szerezte, majd közgazdász végzettséget is szerzett.  A megyei hivatalban 1989 óta dolgozik, 2007-ben lett a hivatal vezetője. Feleségével és három gyermekével itt él. Van egy gyümölcsöse, ahol diót, mandulát, mogyorót termesztenek. A Gödöllőre járó fiának szakmába vág a mezőgazdaság.

Holczheim Gábor elmondta, hogy ma már ez a szakma is más, mint évekkel korábban. Akkor a földmérők mérőszalaggal, teodorittal a terepen dolgoztak. Ma légi és műholdas felvételek alapján, számítógépes programokkal végzik ugyanazt. Ha ki is kell menni, akkor már GPS segítségével dolgoznak.  A tulajdoni lapok is számítógépen készülnek és a tárolásuk digitálisan történik. Mégpedig biztonságosan,több helyen tárolva. Ha egy adatbázis megsemmisül, máshol is megtalálható.  Ráadásul az ingatlanok megszaporodtak, hiszen a téesz-földek felparcellázása sok új ingatlant hozott létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!