Drasztikus drágulás - hol a határ?

Székesfehérvár - Drasztikusan magasba szökhet az üzemanyagok ára, 400 forintnál is többet kérhetnek az üzemanyagok literjéért. A drágítás a fuvarozókat jelentősen sújtja.

Miskei Anita


Hatalmas veszteséget könyvelhetnek el a fuvarozó vállalkozások, mert a kormány nettó 13, azaz bruttó 16,25 forinttal emeli meg a gázolaj literenkénti árát a jövedéki adó növelésével. A jövedéki adó emelése csökkentheti a hazai tankolások mennyiségét, valamint arra kényszerítheti a fuvarozókat, hogy emeljék áraikat. A nem belföldi fuvarozók közül elsősorban a kis- és közepes cégeknek okozhat komoly problémát a drágítás, ezek keveset szállítanak ugyanis Európába, így nem tudják megfelelő mértékben    optimalizálni az üzemanyag-beszerzésüket. Ráadásul a kereskedelmi gázolaj adókedvezményét kisebb mértékben növelik csak a korábban ígértnél: januártól a dízelt üzleti célból tankolók literenként 17 forintot igényelhetnek vissza, holott az eredeti tervben 19,5 forint szerepelt, ami épp kompenzálta volna a jövedéki adó emelését.  Vagyis, amíg korábban a fuvarozók, a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek üzemeltetői arról beszéltek, hogy a 19,50 forintos gázolajár-kedvezmény mellett megéri itthon tankolni, addig ma már a 17 forintra csökkentett kedvezmény mellett a kamionosok az ausztriai, szlovákiai tankolást választják inkább. Vagyis a fuvarozók költségei mindenképpen növekednek - mondta Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. 
Ráadásul a gázolaj jövedéki adójának emelésével a dízel drágább lehet, mint a 95-ös benzin. Ami nem csak a fuvarozók szektorát érinti, de minden vállalkozást, így a péket, a kereskedőt, de a magánszemélyeket is. Sokan választották eddig a kedvezőbb fogyasztás mellett a valamivel drágább dízel autókat. A héten azonban bruttó két forinttal nőtt a 95-ös benzin, és három forinttal a gázolaj literenkénti ára. Mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el: a benzin átlagára 398 forintra, a gázolajé 395 forintra nőtt. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. November elsejétől pedig újabb forintokkal kell többet fizetni a tankoláskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!