Boldog békeidők a drogozásban - ma már akár futár is hozhatja a cuccot

Kábítószerprevenció a büntetésvégrehajtási intézeteknél és az együttműködő szervezeteknél címmel rendeztek országos értekezletet csütörtökön a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában.

Tihanyi Tamás

Huszonhat büntetés-végrehajtási intézet és egy sor együttműködő civil szervezet képviselőit köszöntötte ma Baracskán Cséri Zoltán ezredes, főtanácsos, parancsnok.  Kijelentette: szükség van  továbblépésre az együttműködés különböző területein. Az első drogprevenciós csoportot 2003-ban hozták létre az intézetben, az eltelt idő alatt pedig számos kapcsolatot alakítottak ki. Cséri Zoltán szerint meg kell ismerni egymás munkáját, és  a megszerzett tudást fel kell használni  a közös cél érdekében.

A közéletből jól ismert Zacher Gábor toxikológus, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa a tőle megszokott, első hallásra talán  meghökkentő kijelentéseivel fűszerezte előadását. Mondandójának célja az volt, hogy szembesítse a résztvevőket a ténnyel: az elmúlt években erőteljesen megváltozott a drogozás módja és környezete, s aki nem tud lépést tartani ezekkel a változásokkal, lemarad a küzdelemben. Zacher egyenesen boldog békeidőknek nevezte azt a korszakot, ami a középkorúak és az idősebbek képzeletében a kábítószerezéshez kapcsolódik. Azok a drogok viszonylag kiszámíthatóak, sőt, szerethetőek  voltak, jelentős részük eleve illegális szerként szerepelt a nyilvántartásokban.  Az orvosok jól ismerték a szer hatásait, az elvonással járó tüneteket,  a rendőrség látókörében  pedig azonosíthatóak voltak a fogyasztók és a dílerek.
Mára azonban a dílerek kipusztultak, új szerek és új hatások jelentek meg. Megszűnt a klasszikus dílerezés, amikor a fél város tudta, hová kell menni anyagért. Ma már könnyedén meg lehet rendelni az örömöt, azaz a  szereket interneten, ráadásul  úgy van ez is, mint mással: a nagyobb tételben való vásárlás árkedvezményt jelent. A szert pedig futár hozza, akár a pizzát. Az élet felgyorsult, az örömszerzés is gyorsabb lett.

A kábítószer már nem Hollandiából érkezik, hanem egy-két éve többnyire  Indiából és Kínából, ahol képzett vegyészek, orvosok, biokémikusok állítják elő az ottani fizetés többszöröséért - mondta Zacher Gábor. De az előállítás és a szállítás még így is olcsó az eladási árhoz képest, a haszon hatalmas. A legveszélyesebb pedig, hogy  legális anyagként, növényi tápszerként, illatosítóként, fürdősóként, fogyasztószerként, izomtömeg-növelőként,  sőt, inhalátorként szerepel a tudatmódosító anyag  a különböző nyilvántartásokban.
A neves toxikológus figyelmeztetett: nagyon le vagyunk maradva, a többi ország, még Románia is sokkal több szert tett már tiltólistára, mint mi. Szerinte olyan ez, mint az orosz rulett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!