A válság miatt kitolható a beépítési határidő

Fejér megye - A gazdasági válságra tekintettel, ha valaki vagyont szerez, kérheti a feltételes illetékmentesség négy éves beépítési határidejének két évvel való meghosszabbítását.

Klecska Ernő

- A kérelmet az illetékügyben eljárt adóhatósághoz kell benyújtani - tájékoztatott  a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adóigazgatósága.
A lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jognak öröklés, ajándékozás, vagy visszterhes vagyonszerzés jogcímén történő szerzése esetén  a vagyonszerző kérelmére  az adóhatóság a szerzés jogcímének megfelelő illeték alól feltételes illetékmentességet biztosít, ha arra a vagyonszerző négy (4) éven belül lakóházat épít. Erről az illetékekről szóló 1990. XCIII törvény 16. Ý (1) bekezdésének g) pontja, 17. Ý (1) bekezdésének b) pontja, illetve 26. Ý (1) bekezdésének a) pontja rendelkezik.
A gazdasági válságra tekintettel a vagyonszerző kérelmezheti a telek szerzéséhez kapcsolódó feltételes illetékmentesség beépítési határidejének két évvel történő meghosszabbítását. Ezt a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló  2009. július 8-ikán kihirdetett  2009. évi LXXVII. törvény 213. Ý (1) bekezdése teszi lehetővé.
A beépítési határidő meghosszabbításának három együttes feltétele van. Az első az, hogy a vagyonszerzési ügyletet 2004. október 1. és 2009. május 31. között már bejelentették az adóhatósághoz illetékkiszabásra. A másik az, hogy a vagyonszerzési ügyben a vagyonszerző vállalta, hogy a megszerzett lakótelek ingatlanra a bejelentéstől számított négy éven belül lakóházat épít, amelyet használatbavételi engedéllyel kell igazolni és ez alapján az  adóhatóság a fizetési meghagyásban biztosította az illetékmentességet  ha a beépítésre nyitva álló határidő még nem járt le. Ha az előzőekben ismertetett három feltétel közül bármelyik nem teljesül, az adóhatóság a határidő hosszabbításra irányuló kérelmet el kell, hogy utasítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!