Szelektíven gondolkodni - Gyerekekkel ismertették meg az újrahasznosítást

Dunaújváros - Az újrahasznosítási hónap keretében tegnap a városban járt egy interaktív rendezvénykamion.

Gallai Péter

Szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás - ezek azok a szavak, amelyek egyre inkább beivódnak a köztudatba. Persze, ez még  nem jelenti azt, hogy a környezettudatos életforma részeként mindenki így is gyűjtené a szemetét.  Mint mindenben, ebben  is nagy a Nyugattal szembeni lemaradásunk, de azért ha lassan is,  de pozitív változások tapasztalhatóak nálunk is.  Ehhez próbál hozzájárulni 2007 óta az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. mozgó, interaktív kiállítása is, amely idén    ősszel ismét bejárja az országot  tegnap  Dunaújvárosba, a Dózsa mozi előtt téren parkolt le a kamion. A nap során hatszáz  óvodást és általános iskolást vártak, de bárki, aki arra járt, játékos formában ismerhette meg az újrahasznosítás folyamatát, annak menetét.

 S valóban, a gyerekek  mini hulladékválogatót próbálhattak ki, a szemük előtt  lett merített papír a fémtartalmú papírdobozból. A kiállítóeszközöket a Csodák Palotája tervezői készítettek úgy, hogy minden kipróbálható és megérinthető legyen.

- Olyan településeket keresünk fel utunk során, amelyek   benne vannak a szelektív hulladékgyűjtésben, itt a Dunanett révén.  Nem véletlenül ezeket a korosztályokat célozzuk meg, hiszen a kicsik a legfogékonyabbak az üzenetre, amit játszva szeretnénk eljuttatni számukra.  Persze, ez a kamion csak  egy szeletkéje a környezettudatos nevelésnek. Amúgy  egy tavalyi felmérés szerint a tizennyolc és harminc éves korosztály körében  magasabb a fogékonyság a szelektív hulladékgyűjtésre, mint a többi generáció esetében. Azaz az elmúlt évek munkája kezd beérni - nyilatkozta Pribelszki Edina a táraság kommunikációs csoportvezetője. 

Kiderült az is, miközben Ausztriában, vagy Belgiumban közel kilencven százalékos a csomagolási eredetű hulladékok  hasznosítási aránya, addig nálunk az EU és a törvény által előírt hatvan százalékot teljesítjük idén. A cél itt is a nyolcvan százalék elérése, ami azért nem megy  egyik napról a másikra.

Mert az még nem is olyan nagy probléma, ha a gyűjtősziget mellé teszik a papírt, mert mondjuk már nem fér bele az edénybe, a nagyobb gond az: sokan még mindig ingyenes lomtalanítóhelynek  gondolják a színes műanyagkonténereket. Kis túlzással a rozsdás ágytól kezdve a ceruzaelemig, mindent  ezekbe, vagy mellé hajigálnak.

Hatszázan  tegnap viszont zöldebben mentek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!