Cseperedik a huszár - Továbbra is kérdéses Miska helye és sorsa

Rácalmás - Kereken egy éve látogattuk meg legutóbb a világrekordnak készülő Miska huszárt. Célegyenes némi kitérővel, meditatív munkával és folyamatos helykereséssel.

Szabó Szabolcs

- Őszinte leszek: még én sem látom a végét, de haladunk. Erőnkhöz, energiánkhoz mérten szépen haladunk - mondja Rohonczi ROHO István, a huszárépítő, aki napjában legalább harmincszor megmássza a több mint tizenkét méter magas Miska huszár köré épített álványzatot, hogy az aprólékos gipszelési munkálatokat elvégezze.

Rácalmás település egyik régi lovardájának udvarán jelenleg is cseperedő Miska huszár története 2007 tavaszára nyúlik vissza. Egy vállalkozó szellemű csapat akkor jelentette be, hogy megépíti a világ legnagyobb ólomkatonáját. Miskát azóta meglegyintette az országos hírnév és a médiamegjelenés kérőket is szállított szépszámmal.


- Érdeklődők jelenleg is vannak, de konkrétumokról még sajnos nem tudok beszámolni. Pedig magam is akkor lennék a legnyugodtabb, ha tudnám: lesz biztos helye Miskának  amely már négy éve készül.

- A lovardával szomszédos házban lakik egy négy-éves kisfiú, aki közel egyidős a Miska ötlettel. Szépen növekednek mindketten - mondja a művész-tanár ROHO, aki a végleges szoborállítás távoli célja helyett a napi feladatokra koncentrál.

- Az utóbbi négy év során bőven beleunhattam volna. Nem így történt, napról napra jobban motivál ez a feladat, amelyet legjob tudásom szerint szeretnék megcsinálni. Miskával kapcsolatban érdemes elmondani, hogy amikor elkezdtük nem volt honnan meríteni. Nem volt kit megkérdezni. Fázisról fázisra mi találtunk ki mindent. Most éppen a felkerülő dolmány megoldásán töprengünk. Pontosabban: kisérletezünk - teszi hozzá Miska édesapja, aki még tippelni sem mer az ólomhuszár sorsával és jövőjével kapcsolatban.

- Egyelőre minden bizonytalan, csak reménykedni tudunk, hogy lesz valódi kérője a huszárnak. A napi munka során pedig jól esik, hogy már most is rendre érkeznek turistacsoportok, akiknek ott van a noteszében beikszelve Miska, mint turisztikai célpont. Ez megerősít, hogy nem csináljuk hiába.      

Ballagna a katona

2007 március idusán jelentették be az ólomhuszár építésének tervét a készítők. Arról hogy hová is szánják, pedig így nyilatkoztak:  Elsősorban erkölcsi támogatásra várunk. Ha találnánk egy megfelelő, a rekordnagyságú ólomkatonához méló helyet, ahol az ottélők is elfogadják és szeretik Miskát, akkor szívesen visszük oda a huszárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!