Ki fizet majd? 2050-ben a lakosság 33 százaléka 60 év feletti lesz

Budapest - A jövőben az éves gazdasági teljesítmény csaknem 30 százalékát nyugdíjra, egészségügyre és ellátásra fogjuk költeni, Magyarországon 2050-ben a lakosság 33 százaléka 60 év feletti lesz - figyelmeztetnek az elemzők.

Klecska Ernő

A hosszú várható élettartam és az elöregedő társadalmak sok országban máris valósággá váltak, vagy hamarosan azzá válnak. A magyar népességen belül a hatvan év felettiek aránya, amely jelenleg 22,4 százalék körül áll, az évszázad közepére várhatóan 33 százalék körülire nő. A hosszú élet pozitív irányba való változása a hatalmas társadalmi, orvosi és szociális fejlődés eredménye. De a hosszú életnek megvan a maga ára is. 2060-ra a nyugdíjakra, ellátásra és egészségügyre fordítandó állami kiadások a bruttó hazai termék csaknem 30 százalékát fogják kitenni az eurozónában. Magyarországon, az életkorral kapcsolatos állami kiadások a 2007-es 21,6 százalékhoz képest a GDP 25,7 százalékára fognak nőni 2060-ra, ami alacsonyabb az EU átlagánál. Egymagában az életkorral kapcsolatos állami kiadások várható robbanásszerű költségnövekedése Hollandia jelenlegi gazdasági teljesítményének megfelelő összeget fog felemészteni az európai országoknál - állítja az Allianz Demographic Pulse című friss kutatás... (Folytatás az fmh.hu-n!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!