Fejérben összesen 13 ezer hektáron áll a víz

Kétezer hektár szántót borít belvíz a megyében. Számosan panaszkodnak, cuppog a talaj az udvaron, feljött a víz a pincében. Az Alföldön rosszabb a helyzet.

B. Kiss László

Drámai hírek érkeznek az ország keleti feléből: nő a folyók vízszintje, és a belvíz immár emberéletet is veszélybe sodort. Fejér megyeben is gondot okoz a belvíz, de a helyzet nem hasonlítható az Alföldön tapasztalhatóhoz - mondta el érdeklődésünkre   Tóth Sándor, az Közép-Dunántúli Környeztvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. A helyzet Csór környékén, illetve a Nádor csatarnán a legsúlyosobb.  Sok a víz a tározókban és a Velencei-tóban is, habár folyamatosan engedik le. A megyében a vízügyi igazgatóság adatai szerint összsen kétezer hektár szántót és  11 ezer hektárnyi rétet, legelőt borít belvíz, amely -  ellentétben az ország keleti felével -  Fejérben nem veszélyeztet lakóházakat  - tájékoztatott Tóth Sándor.  A talaj másfél-két méteres mélységig  80-100 százalékban van telítve, ezért kisebb csapadék is elöntést okozhat. A helyzet - az előrejelzések értelmében - várhatóan májusig gyökeresen nem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!