Túlszigetelés: nagyobb veszélyt jelentenek az új ablakok?

A régi ablakokat szidtuk, befúj rajtuk a szél, az újak viszont galibát okozhatnak, annyira hermetikusan zárnak: egy régi gázbojler veszélyesen feldúsíthatja a szén-monoxidot.

Házi Péter

Az ablakcsere nem építésiengedély-köteles, így senkinek nincs kimutatása arról, hány új ablak zárja le - immár hermetikusan - a lakásokat. A kéményseprőknek a jogszabály szerint csak a kémények működésével kell foglalkozniuk, ám amióta néhány évvel ezelőtt egy maradandó károsodást okozó szén-dioxid-mérgezés történt Fehérváron, külön lapon hívják fel a lakók figyelmét arra, hogy a műanyag ablakokra - különösen a fürdőben és a konyhában - szükséges lenne automatikus szellőzőket felszerelni. Kötelezni senkit nem lehet erre, pedig a nyílt égésterű gázkészülékek a szoba levegőjét használják az égéshez, nem csoda hát, hogy hamar elfogy az oxigén, vagy ami a rosszabb, feldúsul a mérgező szén-monoxid!

Még több részlet az fmh.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!