Tömegek várták a szabadon engedett ellenzéki vezetőt Mianmarban

DH - Kiengedték több mint hét éve tartó házi őrizetéből szombaton a mianmari ellenzék vezéralakját, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit - jelentette több hírügynökség meg nem nevezett mianmari illetékesekre hivatkozva.

MTI

Szemtanúk szerint Szú Kji több száz híve sietett az ellenzéki vezető házához arra a hírre, hogy a mianmari hatóságok megkezdték az épület előtti kordonok és rendőrposzt lebontását.
A 65 éves asszony élete elmúlt 21 évéből 15-öt börtönben vagy házi őrizetben töltött amiatt, hogy szembenállt az országot 48 éve irányító katonai kormányzattal. Ez idő alatt a demokráciáért folytatott küzdelem jelképévé vált. Szabadon engedését saját pártja és a kormány hivatalosan nem jelentette be.
Az ellenzéki vezetőt csaknem ezren várták háza előtt, köztük újságírók. Sokan hívei közül "Engedjétek ki Aung Szan Szú Kjit" és "Éljen sokáig Aung Szan Szú Kji" jelszavakat kiáltozták. Ahogy a tömeg duzzadt, a kézifegyverrel és könnygázzal felszerelkezett mintegy 30 rohamrendőr arra utasította az embereket, hogy húzódjanak hátrébb a kordontól. 
Szú Kji a házból kilépve beszédet intézett az őt ujjongva ünneplő, egyre növekvő tömeghez. "Nyugodtnak kell maradnunk, és beszélnünk kell. Az embereknek egyetértésben kell dolgozniuk, mert csak akkor érhetjük el céljainkat" - mondta egyebek között, mielőtt visszatért volna házába pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért vezetőivel.
A világ egyik leghíresebb politikai foglyának szabadon engedése szűk egy héttel a november 7-i mianmari parlamenti választások után történt, amelyeken elsöprő győzelmet aratott a katonai juntát támogató párt. A 20 év óta először megrendezett választásokat a nyugati országok szerint meghamisították, és valódi céljuk a tekintélyuralom állandósítása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!