Iszapömlés - Kiürítették Kolontárt, felkészültek az újabb balesetre

DH - Szombaton reggel, biztonsági okokból kiürítették a hétfői vörösiszapömléssel sújtott Kolontárt, Devecserben pedig felkészítették a lakosságot ugyanerre, mert újabb gátszakadástól lehet tartani. Orbán Viktor miniszterelnök Ajkán és Budapesten tartott sajtótájékoztatót.

MTI/Napló

A Torna vize tiszta

A Torna-patak vizének pH-ját sikerült 8.2-re levinni mára, a korábbi 13-ról, mondta lapunknak Kovács László, a közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság veszprémi szakaszmérnökségének vezetője. A patakba folyamatosan gipszet kevertek, ez semlegesítette a lúgot. Az iszap, aminek összetételéről még mindig egymásnak ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot, azonban a patak alján marad. Ha a vészhelyzet elmúlik, ki kell kotorni a mederből a szennyező anyagot.

Időközben a zagytározó 9-es kazettájából a Tornába engedték a vizet, ez azonban már semlegesített volt, nem változtat a patak állapotán.

(forrás: Napló)

Devecserben dunaújvárosi önkéntesek is segítik a kármentesítést. Részletek itt!

17.00

Bakos György, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a Naplónak nyilatkozva elmondta: a zagytározó elé épülő védőgát 300-400 méter széles és 3-4 méter magas lesz, a falu és a tározó között emelkedik majd. Jelenleg a talaj előkészítése folyik, ehhez a környező bányákból hordanak követ. A zagytározó kidőlt sarkánál és a repedéseknél megerősítő munkálatokat végeznek. A kiszivárgott vörösiszapos vizet a Torna-patakba vezették.

Devecsert illetően "esetleges kitelepítésről" intézkedtek szombaton - mondta Kontrát Károly belügyi államtitkár a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság devecseri ülését követően.

Orbán Viktor budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájával kell szembenéznünk. A következő napokban jó idő várható, ami segít az iszap kiszáradásában és porzásában, ami nem jó. Ám az se jó, ha esik az eső, mert további nyomás nehezedik a tározóra, s félő, hogy újabb gátszakadás következik be - fogalmazott a miniszterelnök. A bonyolult műszaki helyzetet felkészült mérnökök, tudósok elemzik és keresik rá a megoldást. A várható gátszakadásról azt mondta a kormányfő, bármelyik pillanatban bekövetkezhet, legalábbis így készülnek.

Orbán kijelentette: a MAL számonkérése az okozott kárral arányos lesz.

(Forrás és részletek: naplo-online.hu)

14.00

Már csak az ajkai sportcsarnokban fogadják a kimenekített kolontári lakosokat, az átmeneti szálláshelynek kialakított általános iskolát érdeklődés hiányában bezárták - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Fekete-Vörösmarty Általános Iskolát, ahol a tűzoltók éjjel 300 ágyat készítettek elő az érkező lakosság számára, érdeklődés hiányában bezárták. A katasztfófavédelem szakemberei a helyszínen arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a menekítés megkezdésére a kolontáriak közül csaknem 600-an már egyénileg elhagyták a falut. A maradék 115 főből 51 érkezett meg az ajkai sportcsarnokban kialakított befogadó állomásra.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy az emberek nyugodtak, meleg ételt, teát kapnak, egészségügyi ellátásukról szükség esetén gondoskodnak a helyszínen készenlétben lévő mentősök is.

A befogadó helyen a Krízis Intervenciós Csoport önkéntes pszichológusa mellett gyerekekkel foglalkozó szakemberek, óvónők is jelen vannak.


Devecser minden bevezető útját lezárta a rendőrség, csak a mentési munkálatokban részt vevő járművek és a buszok hajthatnak be a városba.

Részletek a Napló honlapján!

 


Orbán: a termelés újraindításáról hétfőn döntenek

Az ajkai tájékoztatón elhangzott a miniszterelnöktől, hogy nem lehet biztosan tudni, mekkora erővel és milyen távolságra ér el az iszap a tárolóból, ezért a legrosszabb esetre is felkészülnek.

- Egy műszaki teszt segítségével becsültük meg a még a tározóban levő anyag mennyiségét. Aszerint lehet arra következtetni, hogy feleannyi, amennyi hétfőn kiömlött. Fennáll a veszély, de ha ki is önt a tározó, nem veszélyezteti a településeket. A biztonság érdekében azonban 715 embert telepítettünk ki Kolontárról, a teljes lakosság elhagyta a falut - mondta Orbán Viktor. A falu utcáit járőrök védik és a fennmaradt állatok ellátását is megszervezték tette hozzá.

 

 

- Devecser hat ezer lakosa kitelepítését csak akkor kezdjük meg, ha kidől a gát. Hiszen akkor is még biztonsággal elhagyhatják a várost, a helyszínen levő  honvédség egyszerre akár háromezer embert is kiment. Devecserben nyugtalanság uralkodik, de nincs pánik, ha kidől a tározó oldala, a várost biztonsággal ki tudjuk telepíteni - mondta a miniszterelnök. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a tározón a sérült saroktól távolabb több repedés is található. Az iszap ugyanarra folyhat, amerre hétfőn is áramlott. Annak lehetséges kiömlésére az élővizek védelme terén is felkészültek, rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű közönbösítő anyag, így nem várható a mostaninál nagyobb fertőzés a Dunán. Pillanatnyilag a folyóban 9 alatt van a pH érték. Orbán Viktor elmondta még, hogy a rendőrség, a hadsereg és a tűzoltóság munkáját elismerés illeti. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ilyen katasztrófára még a világon sem volt példa. Az egymással érintkező tározók épségével kapcsolatban hozzátette: a többi biztonságban van, de folyamatosan figyelik mindet.

- Ha újabb tározóval lenne baj, annak az elhárítására is képesek vagyunk. A termelés újraindítására megtörténtek az előkészületek, de hétfőn majd a kormány dönti el, hogy valóban újra indulhat-e. A felelősségrevonásról szintén hétfőn tárgyalunk - mondta a miniszetelnök. Hozzátette, hogy az ország összes többi hasonló tározóját is ellenőrzik.

A tározó fala bedőlhet - közölte Orbán

Orbán Viktor szombaton délelőtt bejelentette: mozog a tározó és fala be fog dőlni! A baleset bekövetkezik, de felkészültek rá. Az északi falon több repedés található, a repedés, ami igazából már nyílás, páraoszlop jön fel. Ezen kívül töb b repedés is van. Három-négy gátból álló rendszert építenek. Félmillió köbméter vörösiszap kiömlését várják. Ha kiáramlik az anyag, ugyanazon az úton halad, mint hétfőn. A kazettában szilárd anyag van. A többi tározóban lévő anyagot vizsgálják, veszély most a megbomlott kazettáknál van.

Részletek a Napló honlapján!

 

9.10

Kolontár kiürült, mindenki megérkezett a befogadó helyekre, tudta meg a Napló Bakos Györgytől, aki szintén Devecserben van már. 10-15-en saját felelősségükre Kolontárban maradtak, mivel nagy számú állatuk van, amit el kell látni. Akkora balesettől, mint a hétfői, nem kell tartani, reagált a sajtószóvivő azokra az információinkra, miszerint a megrepedt tározó melletti kazetta megremegett.

-  Nincsenek információim arról, mi történt, nyilván okkal rendelték el a kitelepítést, de mindez egyelőre megelőző jellegű, hangsúlyozom! A másik tározóban egészen másmilyen anyag van, a rajta lévő vizet le is engedték, tehát olyan mértékű katasztrófa, mint a hétfői, elképzelhetetlen.

Forrás, részletes beszámoló az eseményekről a Napló honlapján!

Védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt

Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt a szakemberek egy esetleges újabb gátszakadástól - közölték az MTI helyszínen lévő tudósítójával szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.

Tájékoztatásuk szerint a hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről, az ott élő mintegy 800 ember már el is hagyta a falut.

A szakemberek az MTI tudósítójának azt mondták, egy 40 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat.

A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket,  még szombaton el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik.

 


Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató reggel hat órakor jelentette be  a védelmi bizottság döntését, hogy megelőző intézkedésként kitelepítik Kolontár lakosságát.

Bakos György, a katasztrófavédelem megyei szóvivője elmondta: a települést mindenkinek el kell hagynia, a védekezők sem maradhatnak. Csak azok tartózkodnak a helyszínen, akik a védgát építésén dolgoznak. A védőműre azért van szükség, mert a szakértők nem találták elég biztonságosnak a megsérült tározót. Egyelőre nem történt újabb gátszakadás, de megelőzendő az újabb tragédiát, az emberek nem maradhatnak a környéken.

Elterjedt a hír, miszerint a gázvezetékek okoznának problémát és robbanástól kell tartani, de Bakos György ezt cáfolta. Elmondta még: Devecsert egyelőre nem telepítik ki. Az érintett lakóknak fel kell készülniük egy esetleges kitelepítésre, de erről most nincs szó.

A kitelepítetett családok a legszükségesebbeket, ruhát, gyógyszert, iratokat vihetnek magukkal. Az ajkai sportcsarnokban helyezik el őket, amíg a másodlagos védelmi rendszert megépül.

Az utolsó eltűnt személy még nem találták meg, tudtuk meg a szóvivőtől.

(forrás, részletek: naplo-online.hu)

7 óra

Biztonsági okokból szombaton a kora reggeli órákban megkezdték Kolontár kiürítését. A település azon részéről is elviszik az embereket, ahova nem tört be a hétfői iszapáradat. A lakókat az ajkai sportcsarnokba szállítják.
Az ajkai iszaptározón gátszakadás nem történt, arról azonban senki nem kívánt nyilatkozni, hogy ennek fennál-e a veszélye.

Orbán Viktor miniszterelnök Kolontárra érkezett, miután a helység kiürítéséről döntött a szombat kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság - közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!