Világháborús bomba került elő Seregélyesen

DH - Második világháborús, szovjet rombolóbomba került elő szerdán árokásás közben a Fejér megyei Seregélyesen, egy élelmiszerbolt és az idősek otthona közelében. A kiemelés és a megsemmisítés idejére - mintegy háromnegyed órára - húsz épületet kiürítettek.

MTI

A Bercsényi utcában talált, 100 kilogrammos robbanótestet a Magyar Honvédség I. Tűzszerész és Hadihajós Ezredének tűzszerészei azonosították, majd a kiemelés idejére kiürítették a környékbeli épületeket - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Miután a bomba nem volt szállítható állapotban, azt a falu határában megsemmisítették, a lakók pedig visszatérhettek otthonukba - tette hozzá R. Szabó Ágnes.
Fejér megyében szinte nincs olyan hét, hogy ne kerülnének elő a föld alól második világháborús robbanótestek, mivel a térségben a háború idején nagy harcok dúltak.
A honvédség tűzszerész alakulata évente mintegy 2500-2700 bejelentést kap az ország különböző részeiből. A múlt hónapban 187 alkalommal hívták őket második világháborús robbanószerkezetekhez, s 58 olyan riasztást kaptak, amely soron kívüli, azonnali intézkedést követelt - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.
Az elmúlt fél évben megtalált mintegy 2200 eszköz legtöbbje tüzérségi lövedék, de gyakran találnak aknagránátokat és kézigránátokat is.
A tűzszerészekhez kedden is érkezett egy kiemelt fokozatú riasztás: Budapesten a Margit híd felújítási munkái közben több robbanószerkezet került elő a földből a pesti hídfőnél. A helyszín lezárása után megállapították: hat, második világháborús, 75 milliméteres német páncéltörő lőszert és egy aknagránát-stabilizátort találtak a munkások. A tűzszerészek a szerkezeteket elszállították, azokat később semmisítik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!