Tradíciók és breaktánc - Egyesült az ősi keleti ritmus a modern tánccal

Dunaújváros - Egyedülálló előadást láthattak a ligetbe látogatók kedden. A koreai Last for One breaktánc-csapata és a tradicinonális koreai DoDo női dobegyüttes lépett fel. Nem akárhogy...

Boda Bence

 

Őszintén szólva nem hozott annyira lázba  a fejen pörgés, sőt igazság szerint a tradicionális koreai dobolásért sem éltem-haltam. Eddig... Ugyanis a Last for One világbajnok breaktáncosai és a DoDo női dobcsapatának közös fellépése, a One Dream (A közös álom) egyszerűen szólva  tökéletes volt.

Már az elején megdöbbentő volt az öt teljesen egyforma, koreai népi viseletbe öltözött hölgy, a DoDo dobcsapata. Bonyolult ritmusokkal, harci kiáltásokkal hangolódtak az első néhány percben. Az ősi ritmusok előcsalogatták a Last for One táncosait is. Elsőre igen furcsa volt látni a tradicionális és a modern keveredését, aztán az előadás során szépen fokozatosan bebizonyosodott: a két stílus nagyon is jól megfér egymással.

A breaktáncosoknál a legfőbb szempont a szórakoztatás volt, leginkább talán a Harlem Globetrotters amerikai kosárlabdacsapathoz hasonlíthatnánk őket: járják a világot, és megmutatják a - jelen esetben - breaktánc nyújtotta lehetőségek szélsőségeit (is),  hogy a nézők szája tátva marad a nyaktörő mutatványok, ugrások és szaltók láttán, de közben azért mégis a nevettetés az egyik fő cél.

A kettősség  vagy inkább  keveredés  fogalma mindvégig meghatározta az előadást. Elsőként természetesen a már fentebb említett tradicionális és modern, aztán a keleti és nyugati világ egymásba mosása. Nagyon meglepő volt az is, hogy a DoDo dobcsapatának törtető,  erőteljes ritmusai milyen hatásosan képesek kifejezni az érzelmeket.

Rengetegen látogattak ki a ligetbe erre a nagyon friss, nagyon modern, ugyanakkor keleti eleganciát sugárzó előadásra. Nem csodálkoznánk, ha hamarosan breaktánccsoportok és ősi magyar zenét játszó furulyaegyüttesek rónák nálunk az utcákat... A recept: tradicionális és modern, keleti és nyugati világ összemosása  A koreai Last for One világbajnok breaktánccsapata és a szintén koreai DoDo tradicionális női dobcsapata adott egyedülálló, közös fellépést a Petőfi ligetben. Az előadásban voltak nyaktörő ugrások, szaltók, de a női dobcsapat is kitett magáért: kirobbanó erővel, pontosan, eleganciát sugározva játszottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!