Négy métert jött fölfelé a Duna!

Dunaújváros - Az átlagosnál négy méterrel volt magasabb a Duna vízszintje a napokban. Kedd estétől már apad. A fenyegető árhullám kedden délután négy órakor tetőzött Dunaújvárosnál.

Dunaújvárosi Hírlap

 

A folyó ekkor érte el a hatszáznyolcvanöt centiméteres  magasságot, amelyet egészen nyolc óráig tartott is. 

Csak összehasonlításképpen: a folyó átlagos szintje júniusban kétszázötven-háromszáz centiméter szokott lenni. A mostani vízállás ezt közel négy méterrel haladta meg.

Nem ez volt azonban a legnagyobb tetőzés Dunaújvárosnál. A 2002-es áradáskor hétszáztizennyolc centiméteres szintre emelkedett a víz.

Mint arról beszámoltunk, a legsúlyosabb helyzet Adonynál alakult ki az elmúlt napokban. Itt el kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Az előrejelzések alapján csütörtöktől már Adonyban is csak másodfokú készültség lesz érvényben, ha pedig a folyó is úgy akarja, péntektől első fokúra módosíthatják a védelmet. A Dunaújvárosnál egyébként a legalacsonyabb készültség elrendelésére sem volt szükség.


16:28 perc: Háromnegyed métert apadt a Duna Észak-Magyarországon

Egy nap alatt 50-70 centimétert apadt a Duna vízszintje az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékességi területén.

Az igazgatóság szerdai közleménye szerint a vízgyűjtőkön a következő két napban nem várható csapadék, így további fokozatos szintcsökkenésre lehet számítani.
    
Mindezek alapján reggel hat órától Vének és Dunaszentpál között másod, csütörtök reggelről pedig már csak elsőfokú a készültség; este hat órától Esztergomnál másod-, Komárom körzetében elsőfokú csupán az árvízvédelmi készültség szintje. Táton már bontják vissza a homokzsák-védművet, Neszmélynél, a 10-es útnál már végeztek is ezzel a munkával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!