Begördült az új német csúcsdaru

Dunaújváros - Közel félmilliárdos beruházással új, csúcstechnológiát képviselő darut vásárolt a Dunagép Zrt. A 350 tonna teherbírású óriást kedden mutatták be.

Szigeti Sándor

Nem volt nehéz odatalálni a bemutató helyszínére. A német óriás daru magasba ágaskodó emelőszerkezete kilométeres távolságból is jól látható.  A 2,2 millió euróért vásárolt csodamasinából összesen nyolc darab készült a Liebherr németországi gyárában. Közép-Európába ez az egyetlen példány került, az is Magyarországra, és történetesen éppen Dunaújvárosba.

Szécsenfalvi László, a Dunagép Zrt. vezérigazgatója elmondta: nemcsak Dunaújváros nagyüzemeiben - az ISD Dunaferr Zrt-nél, a Hankook gyárában, vagy éppen a Hamburger Hungária üzemében -  akarnak gépparkjuk  új büszkeségével helytállni, hanem az egész térségben, sőt, egész Magyarországon.
A négyszázharmincmillió forintba kerülő darut részben európai uniós forrásból vásárolták meg. Az uniós támogatás összege egészen pontosan 214 millió forint volt. A fennmaradó összeget egy német leasing cég biztosította.
A  daru műszaki adatai elképesztőek: maximális terhelhetősége háromszázötven tonna. Főgéme hetven méter magasba nyúlik, maximális horogmagassága pedig eléri a százharmincöt métert. Hat tengelyének terhelése egyenként tizenkét tonna, mindemellett nyolcvan kilométeres sebességre képes, és akár egy hatvanfokos emelkedőn is  meg tud kapaszkodni.
A dunaújvárosi székhelyű vállalatnak a százhalombattai, miskolci, szegedi és letenyei képviselete mellett már Romániában és Szlovákiában is van leányvállalata.
A Dunagép azt reméli: az új daruval tovább erősíti piaci pozícióját a hazai emelőcégek között. A darut hidak, autópályák építésénél is bevethetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!