Az ÁNTSZ elkezdi a szúnyogirtást

DH - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sürgősen elkezdi a szúnyogirtást az árvíz sújtotta észak-magyarországi területeken, illetve az azzal kapcsolatos engedélyek kiadását országszerte - tájékoztatta a szolgálat szombaton közleményben az MTI-t.

MTI

Az ár- és belvízzel sújtott településeken és a megáradt folyók mentén végzett irtás költségeit a kormány fedezi.
Az idén a szokásosnál hamarabb indult el a szúnyoginvázió, ráadásul az extrém csapadékos időjárást kánikula követte, ami fokozta a vérszívók szaporodását. Az ártereken, a vízpartok környékén, a mocsaras, lápos területeken a lárvatenyészhelyek ontják a szúnyogokat a júniusi melegben. Ha a jelenlegi időjárást nem enyhíti egy hosszabb szárazság, akkor számolni kell azzal, hogy sok lesz a szúnyog az irtás ellenére, ezért az irtást két hét múlva megismétli az tisztiorvosi szolgálat.
Az Észak-magyarországi régióban a helyszínen személyesen Falus Ferenc országos tiszti főorvos koordinálta szombaton a szúnyogirtás megindítását. A szúnyogok elszaporodásának megakadályozására június 12-én estétől napokon át az ÁNTSZ végezteti légi úton az irtást Borsod-Abaúj-Zemplén megye ár- és belvízzel érintett településein.
Az alkalmazott szerek az emberi egészséget nem veszélyeztetik, az ÁNTSZ azonban felhívja a méhészek figyelmét, hogy ebben az időszakban gondoskodjanak a méhek védelméről.
Az ÁNTSZ soron kívül adja ki a vállalkozások számára az engedélyeket az egész országban, hogy minél előbb megtörténhessen a szúnyogmentesítés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!