Szemléletváltás a gyakorlatban a diákságtól

Dunaújváros - Egy édesanya elhatározta, hogy megváltoztatja Magyarországot. A döntéshozók figyelemre se méltatták a lelkes fiatalok és pedagógusok annál inkább.

Dunaújvárosi Hírlap

Kerekes Fanni, a bánki diáklánya tavaly gondolt egy merészet és megszervezte az első dunaújvárosi kapcsolda délutánt, ahol fogyatékkal élő és egészséges gyerekek találkoznak. Fanni kezdeményezésére országszerte felfigyeltek. Pénteken a második sorszámmal ellátott Kapcsoldára már az ötletgazda Szalay Kriszta is ellátogatott.

- Szinte már hazajárok Újvárosba, boldog vagyok, hogy itt otthonra lelt a szemléletváltó kezdeményezésünk, és örömmel tölt el, hogy idén már a Széchenyi iskola is csatlakozott. Immáron három esztendeje indítottuk útjára a programot, és be kell vallanom nem indult egyszerűen. Az első körben tíz intézményből három vállalta fel a Kapcsoldát, a többiek vagy érdektelenség, vagy félelem miatt visszaléptek. Aztán szájhagyomány útján elkezdett működni a dolog. A fiataloknak, és a nyitott pedagógusoknak köszönhetően.

Szalay Kriszta a buktatók között az állami szerepvállalást is megemlítette.

- Irogathattam én levelet az oktatási tárcának, az éppen aktuális miniszternek... Még vissza sem jeleztek. Pedig ez nagyon komoly és hatékony integrációs program. Ráadásul itt helyben született. Csak példaként jegyzem meg: a franciák és az osztrákok már át is vették. Akkor leszek elégedett, ha minden oktatási intézmény az általános iskolától a felsőoktatásig megcsinálja a saját kis Kapcsoldáját. Nem szabad félni, ki kell nyújtani a kezünket. És higgyék el, ettől mindenki gazdagodik. Sokszor elcsodálkozom, hogy az egészségesek mennyire üzleti alapon gondolkodnak. Az első kérdésük: mit is kaphatok majd cserébe én. Aki átlépett a saját félelmein, fenntartásain az már tudja, rengeteget. Egy egészségesebben gondolkodó, nyitott közösséget -  fogalmazott Krisztina.

A csütörtöki szemléletváltóan egy pár szóra megállítottuk Kerekes Fannit is.  A Kapcsolda egymás elfogadásáról szól, és ami legfontosabb: működik. Csak egy picit kell megszabadulnunk a belénk rögzült sztereotípiákról és máris egy új világ nyílik ki. Remélem hagyomány lesz ebből itt a Bánkiban is. 

Kerekes Fanni egy újságcikk nyomán kereste fel Szalay Krisztinát, hogy a városban is meghonosítaná a fogyatékkal élők és az egészségesek közös délutánját.

 A Bánki iskola vezetősége partner volt a szervezésben. Idén és tavaly is több mint hetven diák csatlakozott.

 A bánkisok példáját követve a Széchenyi is megszervezi a saját Kapcsoldáját. Szalay Kriszta ötletgazda tegnap tartott tájékoztatót a programról.

 A pénteki szemléletváltón több százan vettek részt. A játszóház mellett táncház, közös sportvetélkedő, és még dalkör is várta a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!