Új zsaruk Dunaújváros utcáin

Tizenhat új rendőrrel erősített a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság. A főként Szabolcsból és Borsod-Abaúj-Zemplém megyéből érkezett fiatalok motiváltak és elszántak. Most ismerkednek a várossal és a kollégákkal. Ahogy Dunaújvárosban, úgy Ercsiben is nagy-nagy várakozással fogadták, fogadják őket.

Szigeti Sándor

A ceremónia a parancsismertetéssel kezdődött, amikor hivatalosan is elhangzott, hogy a rendészeti szakközépiskolákban frissen végzett rendőröknek hol lesz a szolgálati helyük.

A most érkezők közül kilencen az Ercsi Rendőrőrsre kerülnek, heten pedig Dunaújvárosba. Az elmúlt években messze ez a legjelentősebb létszámbővítés a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Azt pedig talán külön hangsúlyozni sem szükséges, hogy az erősen létszámhiányos évek után a két város, a két rendőri egység, és persze leginkább a lakosok mekkora várakozással tekintenek az új rendőrök érkezésére.

Budavári Árpádtól először azt kérdeztük: lesz-e több rendőr az utcán: - Igen, lesz. Az új kollégákra az első időben főként gyalogos járőrként számítok - szögezte le az alezredes.

A főként Szabolcs és Borsod-Abaúj Zemplén megyéből érkező fiatalok rutinos, jó helyismerettel rendelkező kollégákat kapnak maguk mellé. A rendőrkapitány hangsúlyozta: számít a tapasztalt kollégák segítségére.

Budavári Árpád köszöntőjében elmondta: januárban kapott felhatalmazást dr. Simon Lászlótól, Fejér megye rendőr-főkapitányától, hogy újoncokat toborozzon.

- A dunaújvárosi az egyik legmelósabb kapitányság, és ritkán jelent szerelmet első látásra. A miskolci toborzón azonban heten rögtön jelezték, hogy ide szeretnének jönni. Maradjanak ilyen lelkesek, legyenek büszkék arra, hogy honnan jöttek. Isten hozta Önöket - zárta beszédét Budavári Árpád.

 

A fiatal rendőrök egyelőre albérletben fognak lakni Dunaújvárosban és Ercsiben. A legtöbben hétfőn költözködtek. Az ercsi önkormányzat havonta fejenként tízezer forintos lakhatási hozzájárulást biztosít számukra, hiszen a pályakezdő rendőrök fizetése nincs több nettó nyolcvanezer forintnál. Ebből pedig nehezen futná lakásbérlésre.

- Az a célunk, hogy itt tartsuk őket. Korábban előfordult, hogy fél év után csoportosan kérték áthelyezésüket az Ercsibe kerülők. Nem átmeneti együttlétet szeretnénk, hanem tartós kapcsolatot - fogalmazott a DH-nak Szabó Tamás.

Ercsi városa legutóbb tavaly került be az országos híradásokba, amikor roma fiatalok verekedést provokáltak egy szórakozóhelyen. Többen súlyos sérülésekkel kerültek kórházba. Civilek nem sokkal később nyilvános demonstrációt hirdettek az elharapózó erőszak ellen:

- Azóta sem jó a hangulat a településen, bár hasonló súlyú atrocitás időközben nem történt. Tavaly borúlátóbbak voltunk, most viszont reménykedünk, hogy változik a helyzet - hangsúlyozta az ottani közrendi és közbiztonsági bizottság elnöke.

Kósa Márta elmesélte: egy ismerőse telefonon hívta fel lelkesen, hogy gyalogos járőrt látott Ercsiben, ami szerinte nem megszokott látvány:

- Én személy szerint nagyobb önkormányzati támogatást szerettem volna kiharcolni az új járőröknek. A következő költségvetés elfogadásakor is erre kell törekedni - mondta Kósa Márta.

Szepesi Attila, Dunaújváros közbiztonsági bizottságának elnöke aláhúzta: a deviáns erőkkel szemben fel kell lépni: - A rendőrök munkája kivételes ítélőképességet és erkölcsi tartást igényel. Én úgy látom, önök rendelkeznek ezekkel a képességekkel.

A bizottsági elnök egyébként azt kívánta az újoncoknak, hogy minél kevesebb munkájuk legyen.

Hogy ez így is lesz-e, hamarosan elválik. A szolgálat megkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!