Cafetéria: változások

DH - Nagy mértékben megváltozott a cafeteria rendszere, januártól három csoportba sorolhatók az óévben még adómentesnek számító béren kívüli juttatások.

Fejér Megyei Hírlap

Lesznek adómentes, kedvezményes adózású, valamint normál adózású juttatások januártól. Az adómentes juttatások csoportjába két cafeteria elem, az otthoni internet előfizetés támogatása, és a kockázati életbiztosítás díja került. Az otthoni internet támogatás esetében bármekkora összegű havi internet előfizetés elszámolható. A kockázati életbiztosítás díját támogató juttatás felső korlát nélkül adómentesen igényelhető.

A kedvezményes adózású elemek közé tartozik a legtöbb juttatás, ezeket 25 százalékos adó terheli. 2010-től az üdülési csekk kedvezményes adózással a havi minimálbér összegéig adható évente. Kedvezményes adózású kategóriába sorolták a meleg étkezés támogatását, így  idén 18 ezer   forint adható. Utazási támogatásra havi vagy éves bérlet összegének megfelelő juttatás adható 2010-től. Kedvezményes adózású elem lesz  az iskolakezdési támogatás is, amely a minimálbér 30 százalékának megfelelő összegig adható.  Idéntől a munkáltató által fizetett havi önkéntes nyugdíjpénztári támogatás munkavállalónként, havonta a mindenkori minimálbér 50 százalékának megfelelő összegéig adható kedvezményes adózású juttatásként. Önkéntes egészségpénztárra ennél kevesebb, a minimálbér 30 százalékának megfelelő támogatás adható. Az iskolarendszerű képzés költségeinek térítése a minimálbér két és félszeresét teheti ki évente, és  kedvezményes adózásúnak számít, ha a magánszemély a képzésen a munkáltató elrendelése alapján vesz részt, és ez a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését, vagy a munkavállaló számára szükséges, a munkáltató tevékenységével összefüggő szakmai ismeretek megszerzését szolgálja.

A normál adózású csoportba  a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány, valamint a kultúra utalvány tartozik, mindhárom cafeteria elem után 54 százalékos adót kell fizetni, személyi jövedelemadó, valamint egyéb járulékok jogcímén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!