Cafetéria-rendszer: A közalkalmazottak veszítenek, de a köz szolgái sem járnak jól

Dunaújváros - A költségvetés alakulásától függ, mennyi jut majd a közalkalmazottak, köztisztviselők béren kívüli juttatásaira. Cafetéria-rendszer soha nem volt a közalkalmazottaknál, a köztisztviselők esetében is most vezetik be ezt a rendszert.

Szabó Betty

Várhatóan azonban egyik csoport sem jár jobban a változtatásokkal.

Ruhapénzt, egyéb juttatást  mivel az csak adható volt  eddig sem kaptak a közalkalmazottak. Eddig csak a pedagógusoknak járt évi 14 ezer forint könyvvásárlási kiegészítés  ám ezt az idei állami költségvetés elfogadásával négyezer forintra redukálták.

Eddig minden közalkalmazott hatezer forint értékben hideg, vagy meleg étkezési utalványt kapott. Kérdés, hogy erre idén mennyi pénz jut. A több mint kilencven százalékos adótartam miatt hideg étkezési utalványt nem ad a város  a köztisztviselőknek sem. A közalkalmazottak ígéretet kaptak arra, hogy nem csökken a juttatások mértéke. Ám, ha továbbra is fejenként 6 ezer forint étkezési hozzájárulást fizet a város, akkor ahhoz pluszban hozzá kell tenni a 25 százalékos áfa összegét is.

A másik megoldás: a keret marad  ám adóval terhelt összegként a 6 ezerből mindössze 4 ezer 500 forintot kap meg a munkavállaló. Kérdés az is, hogy a béren kívüli juttatásokra a városi büdzsében betervezett 10 millió forint maradhat-e. Ezt ugyanis eddig a vasműs részvényeladás részletekben fizetett pénzéből finanszírozták, ami az idei évtől már nem jár a városnak.

A köztisztviselőknél megszűnik a ruhapénz, a költségtérítés, a többi adómentes juttatás is. Ehelyett bevezetik a cafetéria rendszert. Az kérdéses, hogy a költségvetésben mekkora felosztható keretet határoznak meg e célra.

Minimumként az illetményalap ötszöröse, vagyis évente 236 ezer forint jár  adóval együtt  a köz szolgáinak. Ők meleg étkezési utalvány, internet-használat, üdülési csekk, iskolakezdési támogatás, különféle pénztári tagdíj kiegészítés, hozzájárulás mellett dönthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!