Gyógyulni akar? Hallgasson zenét!

Testi és lelki betegségek esetén gyógyító erejű lehet a klasszikus zene: pozitív hatással van félelmek, depresszió, illetve a szív és az érrendszer betegségei esetén.

MTI

Hans-Joachim Trappe, a bochumi Marienhospital Herne kórház főorvosa szerint a klasszikus zene növeli a koncentrációt, a memóriát, a kreativitást és a tetterőt, valamint pozitívan befolyásolja az immunrendszert is. Bár nem mindenkinél, de gyakran fájdalmak, stressz és alvási zavarok esetében is segíthet.
A belgyógyász által a Deutsche Medizinische Wochenschrift című német szaklapban megjelentetett tanulmány szerint azonban vannak olyan emberek is, akiket egyenesen idegesít, stresszel és túlterhel a komolyzene. Esetükben a pop- és rockzene is szóba jöhet, ezeknek ugyanis hangulatjavító, fáradtság esetén pedig élénkítő hatásuk van, így ideálisak monoton tevékenységekhez.
Szárnyaló ritmusával a latin-amerikai dallok is növelik a jó hangulatot: Trappe szerint nagyon motiválóak, segítenek átvészelni a melankólikus pillanatokat, és növelik az életkedvet.
Az egyházi zene is nyugtató hatással bír a stresszes emberekre.
A heavy metal és a technozene ugyanakkor semmilyen terápiás gyógyerővel nem rendelkezik. "Egyes esetekben ezek a zenék segíthetnek az agresszió levezetésében, a harag, a csalódottság és a frusztráció feldolgozásában, de gyorsítják a szívritmust és növelik a vérnyomást is" - mondta el a tudós.
Előfordult már hirtelen haláleset technozene következtében fellépő szívritmuszavar miatt. A növényekre is negatív hatással vannak ezek a zenék: lassabban növekednek, vagy egyenesen el is sorvadnak, ha tartósan heavy metalt vagy technót kell "hallgatniuk". 
A jazz is kevésbé megfelelő terápiás célokra, de egészen más okból: hallgatása ugyanis nagy koncentrációt igényel. Trappe szerint elsősorban az instrumentális zene fejt ki pozitív hatást, hiszen az énekszót is tartalmazó muzsika hallgatása több stresszt idézhet elő. Szintén kevésbé megfelelőek a ritmus és hangerő tekintetében hirtelen váltásokat és ugrásokat tartalmazó dalok. A váratlan, meglepő dolgok az agyat azonnal figyelemre ösztönzik, és egy rövid pillanatra riadókészültséget idéznek elő - figyelmeztet az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!