Áradnak a folyók Észak-Magyarországon - Szlovákiában két emer megfulladt

Miskolc, Pozsony - Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a gyorsan olvadó hó miatt áradnak a folyók Észak-Magyarországon, elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A szlovákiai áradásoknak két halálos áldozata van.

MTI

A Sajón másodfokú, a Tarnán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el péntektől az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) - mondta az MTI-nek az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője.

Csont Csaba közölte: az elmúlt két-három napban a folyók vízgyűjtő területein sokfelé hullott nagy mennyiségű (30-60 milliméternyi) eső, amely az olvadó hóval együtt gyors és jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Péntek reggel a Tarna és a Sajó, sőt a Bodrog és a Felső-Tisza térségében is ismét intenzív esőzés volt, "egy újabb csapadékzóna pedig az este folyamán éri el a térséget" - részletezte az osztályvezető.

Mint mondta, a Sajón az áradó jellegű vízállás miatt péntek délután négy órától első, majd este hat órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az előrejelzések alapján harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállással tetőzhet szombaton a folyó - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az igazgatóság megtette a szükséges intézkedéseket, felülvizsgálták és lezárták a töltésekbe épített zsilipeket. "Felkészültek az árhullám fogadására", s mindez kiegészül azzal, hogy a folyó szlovákiai mellékvizeinek nagy része jelenleg is árad, szintén első- és másodfokú készültségi szintekkel.

Árhullám vonul le a Sajó egyik mellékfolyóján, a Bódván is, a Borsod megyei Hídvégardónál várhatóan 220-260 centiméteres vízállással tetőzik majd.

A Heves megyei Tarna szintén árad, vízrendszerének területén ugyanis jelentős mennyiségű csapadék hullott. Emelte a vízszintet, hogy a Mátrában lévő hó az enyhe idő miatt gyors olvadásnak indult.

A Tarna valamennyi mellékvízfolyásán több árhullám is elindult, emiatt a folyón péntek délután négy órától elsőfokú készültséget rendeltek el. Az előrejelzések szerint a várható tetőzés szombaton lesz Tarnaméra közelében, itt 380 centiméterrel tetőzhet, Tarnaörsnél pedig 400 centi közelében lehet a vízállás a vasárnapi tetőzéskor.

A Bodrogon az árhullámok a folyóba ömlő vizek felső szakaszain vannak. A folyón a hét végére az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállás várható - mondta Csont Csaba.

Halálos áldozatai vannak a szlovákiai áradásoknak

A hirtelen enyhülés okozta olvadás és az esőzés következtében áradnak a folyók és a patakok Szlovákiában, két ember megfulladt - közölte a sajtóval pénteken a besztercebányai regionális igazgatóság szóvivője.

Az egyik áldozat egy 70 esztendős asszony volt Podbrezováról, míg a másik áldozatot Zólyomkecskésen (Kozelnik) találták meg.

Mint a szóvivő elmondta, több folyó szintje megemelkedett, elérte a harmadik, a legmagasabb veszélyességi fokozatot. Ilyen fokozat van érvényben Kelet-Szlovákiában a Ronyván, a Bodrogon, a Hernádon, Közép-Szlovákiában a Garamon, az Ipolyon és a Nyitra bizonyos szakaszán.

A tűzoltókat mintegy 30 alkalommal riasztották. Zólyomban 150 személyt kellett kiköltöztetni egy lakóépületből, a zömükben nélkülöző embereket ideiglenesen a helyi műegyetemen helyezték el.

A meteorológusok szerint Szlovákiában egyelőre marad a csapadékos időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!