Nem találják a magyar hegymászókat Szecsuánban

Peking - Az eltűnt magyar hegymászókat kereső csapat 5000 méteres magassági jutott, de a környéken nem találtak nyomokat és visszatértek - közölte az MTI-vel Sárközy Péter pekingi főkonzul a Szecsuán tartományi hegymászók szövetségének legfrissebb jelentése alapján.

MTI

Elmondta, a két tibetivel megerősített csapat erős távcsövekkel megvizsgálta a környéket, s közösen arra a megállapításra jutottak, hogy az 5300 – 5500 méteres magasságban látható jégomlást nem tudják leküzdeni, azt a jelenlegi technikával nem lehet megmászni, mozgásban lévő, veszélyes szakasz. A csapat visszatért a bázisra. Korábban a helyi hegymászók azt valószínűsítették, hogy a magyarok ebben a magassági tartományban voltak kénytelenek megszakítani kísérletüket a több mint hatezer méteres csúcs meghódítására.

A mentés további részletei, a jövőbeni tervek egyelőre nem ismeretesek, a magyar külképviselet nem kapott információkat sem a kínai külügyminisztériumtól, sem a hadsereg helyi vezetőitől arra vonatkozóan, hogy például a helikopteres felderítés ügyében milyen tényleges intézkedésekre került sor, illetve milyen körülmények között folytatható a keresés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!