Jön a cafetéria rendszer - Búcsú a ruhapénztől valamint az étkezési hozzájárulástól

Dunaújváros - Ruhapénz és étkezési hozzájárulás helyett a cafetéria-rendszerre vált jövő évtől a közigazgatás. A helyi közgyűlés már szavazott.

Szigeti Sándor

 

Az év végéig érvényben lévő szabályozás alapján a ruházati költségtérítés és az étkezési hozzájárulás  eddig alanyi jogon járt a köztisztviselőknek. A 2010. január 1-jétől módosuló személyi jövedelem adóról szóló törvény azonban már megadóztatja ezeket a béren kívüli juttatásokat. A közgyűlés ezért döntött úgy, hogy az országos gyakorlathoz hasonlóan bevezeti a cafetéria rendszert a helyi közigazgatásban. Sőt, a képviselők már arról is szavaztak, hogy a jövő évi költségvetésben összesen hetvenhétmillió forintot különítenek el erre a célra.

- Az alanyi jogon járó juttatásokon felül az üdülési hozzájárulással  és a nyugdíjpénztárba történő munkáltatói hozzájárulással   együtt összesen évi 247 ezer forint volt a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők béren kívüli juttatása a 2009-es évben - tájékoztatta lapunkat dr. Kálmán András.

Dunaújváros polgármestere hangsúlyozta: a cél az volt, hogy a 2010-es évben se legyen kevesebb a juttatás, ugyanakkor a jogszabályi változás a jövő évi büdzsében ne okozzon jelentős költségnövekedést a város számára.

-  A hivatal köztisztviselői tehát a jövő évben is fejenként 247 ezer forintnak megfelelő plusz juttatást kapnak. A korábbi ruhapénzt, az étkezési hozzájárulást és a többi béren kívüli juttatást azonban már csak utalványi formában lehet majd felvenni.

A hivatal dolgozói viszont szabadon dönthetnek majd arról, hogy a rendelkezésre álló kereten belül  melyik jogcímen veszik fel a juttatást.

A hivatal köztisztviselőinek ez év december 15-ig kell nyilatkozniuk, hogy a kereten belül milyen utalványokra tartanak igényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!