Leáll a balatoni és a Velencei-tavi viharjelzés

DH - Szombaton befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás a Balatonon és a Velencei-tavon - tájékoztatta a meteorológiai szolgálat, a katasztrófavédelem, a balatoni vízirendészet és a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület pénteken közös közleményben az MTI-t.

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április elejétől október végéig üzemeltet vihar-előrejelző szolgálatot a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszerét ez alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (www.rsoe.hu) üzemelteti szombat éjfélig.

A viharjelző rendszer a Balaton körül 27, a Velencei-tónál 2 fényjelző lámpaegységből áll, amelyhez a Balatonnál még 18 mobil fényjelző egység járul.
Az idei viharjelzési szezon hét hónapja alatt a korábbi évekhez képest soknak számító, 9 erős - 90 km/óra feletti szélsebességű - vihar volt, amúgy az átlagosnál kevésbé szelesen alakult az időjárás.

A nyári hónapok közül a június volt a leghűvösebb, ekkor a havi középhőmérséklet a sokévi átlag közelében alakult. A július és az augusztus átlaghőmérséklete egymáshoz hasonló volt, az átlaghoz képest azonban melegebbet mutatott (állomásonként 21-23 Celsius-fok körül alakult). A nyár legmelegebb napja augusztus 2-a volt, akkor a balatoni mérőállomások 35 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek (Fonyódon 35,5, Siófokon 35,4 fokot). Szeptemberben folytatódott az átlagosnál melegebb idő, a hónap elején 30 fok feletti hőmérsékletet is mértek, a Balaton vize pedig a hónap végén is 19 fok körül alakult.

A térségben a legkevesebb csapadék áprilisban hullott, mennyisége a sokévi átlag 40 százalékát sem érte el. A második legszárazabb hónapban, szeptemberben is csak az átlagmennyiség fele esett. A nyári hónapok többségükben szintén szárazak voltak: az átlag 60-70 százalékának megfelelő csapadék hullott a térségben. Csak júniusban jutott átlagot meghaladó mennyiségű eső az üdülőövezetbe.

A vízirendészet - 125 bevetéssel - 337 fürdőzőt, illetve hajózót mentett ki a vízből. Az idei viharjelzési szezonban 8 ember fulladt a Balatonba, eggyel kevesebb, mint tavaly. Egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, ami elmaradt vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna - áll a sajtóközleményben.
A viharjelzésen kívüli, a november 1-jétől március 31-ig terjedő időszakban időjárási tájékoztatás a (91)-300-424-es, emeltdíjas telefonszámon kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!