Hőség, riadó: Ma akár 40 Celsius fok is lehet! +10 jótanács!

DH - Továbbra is második fokozató hőségriasztás van érvényben az ország egész területén; ma akár 40 Celsius-fok is lehet az ország déli részein.

Dunaújvárosi Hírlap

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-nek elmondta, hogy derült, napos idő lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet 35 és 40 fok körül alakul. Erős déli, dél-nyugati szél várható, amely délutántól nyugaton viharossá is fokozódhat. Éjszakára 18-23 fokig csökken a hőmérséklet.
    
A hőségriadó alatt a főváros több, forgalmas pontján is vizet osztanak az autósoknak és a járókelőknek. Így a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér tér zuglói oldalán, a Szentlélek téren és a Váci út - Róbert Károly körút sarkán 20 ezer félliteres flakonos vizet osztanak szét.
    
Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők a forróságban itt is hűtött, csomagolt vízhez juthatnak 8.00 órától 18.00 óráig.
    
A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a hőségriadóra tekintettel a Csepeli, a Dagály, a Római, a Palatinus, a Paskal, a csillaghegyi, a pünkösdfürdői strandokra vízautomatákat szállított, amelyeket a pénztárak, vagy belépőkapuk környékén helyeztek el. 
    
Minden strand reggel 8 órakor nyit, és igény szerint később zár, akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. 17.00 órától féláron vásárolhatóak meg a belépőjegyek, illetve egész héten minden nap másik strandon egész nap 50 százalékos kedvezményt ad a fürdővállalat. 
    
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. reggel 6 órától mossa és hűti Budapest utcáit. Nappal a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő-és tömegközlekedési úthálózatot locsolják.
    
Vizet osztanak és locsolnak a kánikula alatt az ország számos településén, így például Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron. (mti)

A dh 10 jótanácsa  kánikula idején: 

1. A szabadban lehetőleg csak reggel és este tartózkodjunk, 11 és 15 óra között semmiképp!

2. A nagy meleg megviseli szervezetünket, ezért napközben árnyékos helyen pihenjünk!

3. Ne végezzünk fizikai munkát - ha tehetjük!

4. A megnövekedő folyadék és sóveszteség miatt fogyasszunk sok ásványvizet!

5. Zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag ételeket fogyasszunk!

6. Utazás előtt, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzük gépjárműveink kereinek nyomását!

7. Hosszabb kocsiút előtt érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

8. Házi kedvenceinket ne hagyjuk hosszabb időre a meleg autóban!

9. Alkohol fogyasztása után kerüljük a fürdőzést!

10. Napozás után zuhanyozzunk le, ne menjünk felhevült testtel a vízbe!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!