Kálmán András: tisztességesen jártam el a Hankook beruházás ügyében

Budapest - Kálmán András szerint törvényesen és tisztességesen járt el a Hankook beruházás ügyében. Dunaújváros polgármestere és MSZP-s országgyűlési képviselője hétfőn a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatót a Hankook beruházással kapcsolatban a Magyar Nemzetben megfogalmazott vádakra reagálva.

Dunaújvárosi Hírlap

Mint korábban már megírtuk, a lap április 28-án szólt arról, hogy egy (2005-ben) frissen alakult cég, a Pentele Kft. részben az önkormányzattól, részben gazdálkodóktól négyzetméterenként 800-900 forintért vette meg azt a dunaújvárosi földterületet, amelyet a művelés alóli kivonás után négyzetméterenként 3100 forintért adott el a Hankook gumiabroncsgyártó cégnek. Az ügyleten  a lap szerint  mintegy 300 millió forintos kár érhette a várost, mivel az önkormányzat még az adásvétel előtt kiszállt a Pentele Kft.-ből, és a cégbe apportált 20 hektáros területe után csupán a művelés alóli kivonás előtti értéket kapta meg. Az ügyben dr. Dorkota Lajos tett feljentést 2007-ben, s parlamenti képviselőről lévén szó, a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja azt.

Kálmán András a tájékoztatón is elismételte: a Hankook beruházás megvalósításához szükséges területet a Pentele Kft. vonatta ki a mezőgazdasági művelés alól, és kifizette az azzal kapcsolatos költségeket. Hozzátette: amikor a város 300 millió forintos káráról beszélnek, megfeledkeznek azokról az összegekről, amelyek az iparterületté átalakításhoz kellettek, s amit a szakértők kétmilliárd forintra becsültek. Dunaújváros és a szomszédos Rácalmás önkormányzata, illetve az Innopark Kht. és a Pentele Kft. szerződésben rögzítették, hogy Dunaújváros beviszi földjeit a kft.-be annak érdekében, hogy egy tagban kialakíthassák a Hankook beruházáshoz szükséges földterületet, s a dokumentumban az is szerepelt, hogy a Pentele Kft. kivásárolja a dunaújvárosi földeket.

Az a világon sehol nem bűncselekmény, hogy egy önkormányzat nem vállal rizikót - tette hozzá Kálmán András, utalva arra, hogy további földeket kellett vásárolni magántulajdonosoktól, azokat ki kellett vonatni a mezőgazdasági művelés alól, majd közművesíteni kellett, mindehhez pedig forrásra volt szükség.  Még arra is figyelmet fordítottunk, mi van abban az esetben, ha bukta van  fogalmazott, utalva arra, hogy a szerződés szerint a beruházás meghiúsulása estén a földek visszakerültek volna a városhoz. Azt mondta, a városi közgyűlés teljesen nyilvános ülésen döntött arról 2005-ben, hogy kilép a kft.-ből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!