Ellepték a lepkék Európát

DH - Milliónyi pillangó árasztja el Európát - így hazánkat is - a napokban. A bogáncslepke Észak-Afrikában kel ki, és minden évben megteszi ezt az utat - ilyen sokan azonban régóta nem érkeztek, mint azt több Olvasónk is jelezte.

Dunaújvárosi Hírlap

Nagy-Britanniában egy hete kezdődött a tömeginvázió, azóta a szigetországban mindenütt megjelent a bogáncslepke (Vanessa (Cynthia) cardui) a legmagasabb hegyektől, a legsűrűbb erdőkön át egészen London kellős közepéig - írja a Guardian című napilap online kiadása (http://www.guardian.co.uk/). Percenként ötven érkezését jegyezte fel a Natural England rezervátum személyzete a norfolki parton, ahol összesen tizennyolcezer példányt számláltak. 
    
Németországba gyorsabban eljutott a narancsszínű, fekete-fehér pettyes pillangó. Bajorországban és Baden-Württembergben már két hete jegyezték érkezését. Északkeletre tartva egy hét leforgása alatt elérték a Balti-tengert - derül ki a Süddeutsche Zeitung internetes kiadásából (http://www.sueddeutsche.de/). Több mint háromszáz helyszínről jelentették huszonötnél több egyed észlelését egy napon belül, tizenöt helyszínen pedig ezernél is több pillangót láttak egy nap.
    
"Az évszázad eseménye" - mondta Reinart Feldmann, a lepkék németországi monitoringját koordináló Helmholtz Környezetkutatási Központ (UFZ) kutatója. A rovatudósok (entomológusok) egyetértenek abban, hogy ötven éve nem láttak ekkora tömegű inváziót. A tarkalepkefélék családjába tartozó bogáncslepke azért indul hosszú útjára Észak-Afrikából, mert a szárazság miatt ott nyáron nem talál táplálékot.
    
A bogáncslepke utolsó nagy invázióját 1996-ban regisztrálták. Idén már a tél végén sejteni lehetett, hogy ismét rengeteg pillangóra lehet számítani. Egy spanyol kutató, Constanti Stefanescu százezrével látta őket kikelni Marokkóban február közepén, miután a bőséges téli csapadék elősegítette a hernyó tápnövényének csírázását. A kedvező szelek segítségével már áprilisban elérték Spanyolországot a lepketömegek. Pár hétre rá már Franciaországban is látták őket. 
"Minden jel arra utal, hogy ez lehet minden idők legnagyobb inváziója" - vélte Martin Warren, a brit Butterfly Conservation szervezet igazgatója. 
    
Természetesen hazánk sem marad ki a kontinensméretű eseményből. Itthon elsősorban a Dunántúlon - a Bakonyban és a Balaton környékén - látták a színpompás lepkék tömegeit (http://www.agroland.hu/, http://totorohun.blogspot.com/).
Az állat nem okoz nagy kárt: a kifejlett lepkék nektárt szívogatnak, a hernyó fő tápnövénye - a faj nevéből adódóan - a bogáncs és más, gyakori növények. Az Európában született új generáció ezeken él, mielőtt augusztusban átváltozik lepkévé, és szeptemberben visszatér Afrikába.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!