BL-döntő: Barcelona ünnepel, Manchester gyászol

Róma - Az FC Barcelona nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2008/09-es idényét, miután szerdán a római döntőben 2-0-ra nyert a címvédő Manchester United ellen. BL-percek a dh-n.

Dunaújvárosi Hírlap

Az első félidő 10. percében a kameruni Samuel Eto,o talált a kapuba, majd a 70. percben az argentin Lionel Messi egy gyönyörű fejessel döntötte el a találkozót.
   
Bajnokok Ligája, döntő:

FC Barcelona-Manchester United 2-0 (1-0)

Róma, Stadio Olimpico, 67 ezer néző, v.: Massimo Busacca (svájci)
Gólszerzők: Eto,o (10.), Messi (70.)
Sárga lap: Piqué (16.), illetve C. Ronaldo (78.), Scholes (81.), Vidic (92.)
    
   
FC Barcelona:


Victor Valdes - Carles Puyol, Yaya Touré, Gerard Piqué, Silvinho - Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta (Pedro Rodriguez, 92.) - Lionel Messi, Samuel Eto,o, Thierry Henry (Seydou Keita, 72.)

   
Manchester United:


Edwin van der Sar - John O,Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Park Dzsi Szung (Dimitar Berbatov, 66.), Michael Carrick, Anderson (Carlos Tévez, a szünetben), Ryan Giggs (Paul Scholes, 75.) - Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney

   
I. félidő:

   
2. perc: Ronaldo 30 méteres szabadrúgása veszélyesen pattant ki Valdesről, de Puyol szögletre tisztázott.

   
10. perc: Iniesta robogott végig a középpályán, majd a 16-os jobb szélén Eto,ót hozta játékba, aki egy csellel becsapta Vidicet és 6 méterről a rövid sarokba lőtt (1-0).

   
19. perc: Messi tüzelt távolról, de kissé fölé lőtt.

   
27. perc: Xavi csavart egy szabadrúgást a jobb felső sarok irányába, de a labda mellé szállt.


   
II. félidő:

   
48. perc: Iniesta indította el a bal oldalon Henryt, a francia világ- és Európa-bajnok betört a 16-oson belülre, egy lövő csellel elfektette Ferdinandot, de kivetődő van der Sarba lőtt.

   
53. perc: Xavi lőhetett szabadrúgást tökéletes helyről, középen 18 méterről, de "csak" a bal kapufát találta el.

   
70. perc: Xavi csapott le egy rosszul kirúgott labdára, majd jó 25 méterről az ötösön érkező Messi fejére varázsolt, aki az ötös sarkáról kissé maga mögül a kapu bal oldalába bólintott (2-0).

   
72. perc: szinte a középkezdés után egyenlíthetett volna a MU: Berbatov adott be a jobb szélről, középen többen is hibáztak, a hosszún érkező Ronaldo pedig közvetlen közelről Valdesbe lőtt.

   
85. perc: gyönyörű kényszerítőzés után Puyol lépett ki ziccerben, megpróbálta átemelni a labdát van der Sar fölött, de a holland hálóőr védett.


   
Nagy lendülettel kezdett a címvédő Manchester United, gyakorlatilag az első percekben saját kapujához szögezte a trónkövetelő Barcelonát. Ugyanakkor öt sikertelen angol próbálkozást követően a katalánok első helyzetüket értékesítették Eto,o révén, ettől pedig teljesen megzavarodott a MU.    
   
A Barcelona ezután Iniesta és Xavi vezetésével valósággal lenyelte a labdát, a rengeteget hibázó manchesteri középpályások csak nyomozták a játékszert, a támadásokra pedig egyáltalán nem maradt erejük. A Manchester képtelen volt komolyabb helyzetig eljutni, így egygólos katalán előnnyel fordultak a csapatok.
   
A szünetben Sir Alex Ferguson merészet húzott: a középpályáról lehozta egyik szűrőjét, Andersont, és az argentin válogatott támadóját, Tévezt küldte csatasorba. Ennek ellenére nem hogy többet, kevesebbet támadott az angol gárda. A Barcelona már a második félidő elején "kivégezhette" volna ellenfelét, de Xavi szabadrúgása például csak a kapufán csattant.
   
Szűk félórával a vége előtt az angolok skót mestere Berbatovot is a pályára küldte, de néhány pillanat múlva tovább nőttek a gondjai, hiszen növelte előnyét a Barcelona: Xavi tökéletes labdájánál Ferdinand távolról követte csak a mezőny legalacsonyabb tagját, Messit, az argentin pedig zseniális mozdulattal fejelt a kapuba.
   
A hajrában sem talált magára a MU, a katalán futballisták remekül zárták a területeket, ráadásul hosszú percekig birtokolták a labdát, így esélye sem volt az angol bajnoknak az egyenlítésre.
   
A Barcelona így története során harmadik alkalommal hódította el a trófeát, ráadásul ebben az idényben ezzel triplázott, hiszen a spanyol bajnokságot és Király Kupát is megnyerte. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!