Bajnai dönt pénteken?

Dunaújváros-Budapest - Lehet, hogy ez a sokat emlegetett vészmegoldás: nem a Gyurcsány-, hanem a Bajnai-kormány dönt a vasmű hitelgaranciájáról?

Pekarek János

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, az ISD Dunaferr Zrt. kilencmilliárd forintos hitelgaranciát kért a kormánytól, további fejlesztésekre - mivel a kereskedelmi bankok üzleti alapon elzárkóztak a garancia nélküli hitelnyújtástól.

A Gyurcsány-kormány alapjáraton nem mondott nemet az együttműködésre - csakhogy több feltételt szabott a garanciavállaláshoz. Ezek között szerepelt értesüléseink szerint hasonló nagyságrendű, tehát legalább kilencmilliárdos fejlesztési kötelezettségvállalás a tulajdonos részéről, valamint a privatizációs szerződés meghosszabbítása újabb öt évre, elsősorban a foglalkoztatással kapcsolatban.

Kálmán András eddig úgy fogalmazott, hogy a megállapodást minderről a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt kell nyélbe ütni, mert később gondok lehetnek körülötte. Ám a búcsúzó kabinet utolsó ülésén ez a téma nem került szóba. A polgármester most azt mondta: értesülései szerint a Bajnai-kormány első, valószínűleg pénteki ülésén döntenek a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!