Tuti tippek télire

<strong>Dunaújváros</strong> - Megérkezett az igazi hideg tél. Aki nem dönt úgy, hogy az autóját elteszi télire, annak érdemes fokozottan figyelni az utakon, hiszen a fagyos útburkolat balesetek forrása lehet, a köd, a csapadék nehezíti a látási viszonyokat, így ügyelni kell a vezetésnél.

feol.hu

Sokan úgy gondolják, autójuk nyári gumiját akkor kell cserélni, ha leesett az elő hó. Pedig dehogy! 5 fok alatt már tél gumira van szükség. A nyári gumi ugyanis a hidegben megkeményedik és fékezésnél csúszik, ezáltal balesetveszélyes.

Az autó téli felkészítése persze nem merül ki abban, hogy lecseréljük a gumikat. Ellenőrizze azt is, hogy fagyálló legyen a hűtővíz és az ablakmosó folyadék, melyből érdemes egy plusz üveget is tartani a kocsiban, mivel a nedves időben hamar elfogyhat. 

Téli időben elengedhetetlen a jégkaparó, s mielőtt útnak indulunk ne a „lássak ki, aztán a többi majd elolvad” elven takarítsuk le a kocsit, hiszen sok baleset okozója lehet a korlátozott kilátás. Tartson a csomagtartójában vontatókötelet, gumicsizmát, kislapátot és erős fényű zseblámpát – ki tudja, lehet, hogy szüksége lesz rá.

Nézze meg, megfelelő-e a világítás, a ködlámpa, hiszen a ködöd időben és gyakori sötét miatt többször kell használnunk. Sűrű hóesésben, havas esőben nagy mértékben romlanak a látási viszonyok, s különösen nagy odafigyelést igényel ilyenkor az éjszakai vezetés. A reflektor csak tovább rontja a látási viszonyokat, így ezt ilyenkor nem célszerű használni. Viszont ha van rá lehetősége, állítsa autója fényszóróját néhány fokkal lejjebb, ezzel megkönnyítheti a közlekedést.

Célszerű télen tele tankkal közlekedni, mert a fűtés használatával megnő a fogyasztás és sűrűbben ellenőrizze az akkumulátor telítettségét is.

Kerülje a nagy kabátok, ormótlan lábbelik viselését vezetés közben, mivel ezek akadályozhatják a mozgásban, a lassabb reakcióidőt eredményeznek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!