Kilométerek, évtizede és ma

<strong>Dunaújváros</strong> - Van ahol csökkent, van, ahol nőtt a fizetendő díj mértéke az autóbuszokon, miután decembertől S alapú méréssel állapították meg a távolságokat.

Szigeti Sándor

Erdős Sándor szerint hiába volt korábban kellő körültekintés, a modern technika megmutatta: bizony mégsem voltak mindenhol olyan pontosak a régi értékek. - Azért nem egyszerű a történet, hiszen ahol nem volt egymással szemben a két buszmegálló, ott középértékeket kellett számolni. De ha csak egy megálló helye rosszul volt megállapítva, akkor a hozzá kapcsolódó távolságok is változhattak. Természetesen most lehetnek akik károsultnak érzik magukat, mert korábban többet fizettek, de sokan vannak olyanok, akik meg kevesebbet.

Az új távolsági behatárolások minden társaság számára kötelezőek, a vizsgálatokat tőlük függetlenül végezték. Az Alba Volán érintett járatainak sofőrjeit pedig kiokatták, hogy decembertől milyen bérleteket kell elfogadniuk.

Az ügyről megkérdeztük a Fejér Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség általános igazgató-helyettesét. Schneider Istvánné az esetleges kártérítési igényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: érdekes a felvetés, de egy esetleges kártérítés megítélése bírósági kompetencia. A Volán-díjtételek mostani változásával kapcsolatban a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez egyelőre nem érkezett megkeresés. Ha érkezne, akkor nagy valószínűséggel azt át kellene tenniük a közlekedési hatósághoz - zárta mondandóját az igazgató-helyettes.

Felmerülhet persze a kérdés: ilyen elv alapján akkor az eddig olcsóbban utazóktól a Volán, vagy a közlekedési hatóság követeljen pénzt? Véleményünk szerint azért, mert az arra illetékesek hibás kilométerbesorolást és díjszabást alkalmaztak, az utast nem érheti hátrány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!