Amikor beszakad a jég...

<b>DH</b> - Egyetlen rossz mozdulat a jégen, s hirtelen jeges víz veszi körül, a hideg sokktól levegőt sem kap. A vastag ruha gyorsan átázik és ólomsúlyként húzza lefele a bajba jutottat. A jég széle közel van, de nem tud rá felmászni, a jég felületén nincs mibe kapaszkodni. Az áldozat segítségért kiált és reménykedik...

Dunaújvárosi Hírlap

A Duna Népszigetnél lévő öblében, a Meder utcánál a tűzoltók a jégen beszakadt emberek mentését mutatták be különböző eszközök segítségével - pénteken - írja a langlovagok.hu. (Ide kattintva képgalériát láthat a mentés mozzanatairól)


Néhány perc alatt kihűlhet az ember a jeges vízben... Fotó: Székesfehérvári Tűzoltóság


Mindenki számára érdemes tudni, kizárólag tóra, legalább 10 centiméteres jégvastagságnál adhat ki engedélyt az illetékes önkormányzat téli sportolásra (korcsolyázásra, jégvitorlázásra). Nagyon fontos, hogy ezeket a sportokat semmiképpen sem egyedül gyakoroljuk, mert egy esetleges baleset bekövetkeztekor senki sem tud segítséget nyújtani és értesíteni a mentőszervezeteket - javasolja a Fővárosi Tűzoltóság.
Amennyiben egy átlag ember váratlanul egy mentési helyzettel áll szemben, a legjobb ha mihamarabb értesíti a tűzoltóságot, vagy bármely más hivatásos mentőszolgálatot. A segítség érkezéséig maximum közvetve (pl. valamely eszköz benyújtásával) próbáljon segíteni, de semmiképpen ne veszélyeztesse saját testi épségét, hiszen nem kell, hogy egy helyett két személy legyen bajban. Nem beszélve arról az esetről, ha ő az egyedüli személy a közelben, és ha ő is bajba kerül, akkor mire megérkezik a segítség nem lesz senki, aki tudja, hogy mi történt. Nagyon nagy segítség lehet, ha folyamatosan kommunikál és biztatja a sérültet, hiszen mentés sikerét- emlékezzünk, nagyban befolyásolja a bajba jutott akaratereje. Átlagban 5 perc alatt kihűl egy ember, de a leghosszabb hideg vízben töltött idő, amelyet túlélt valaki, közel 18 óra (!) volt. Egyébként itt is nagy szerepe van az egyén fizikai kondíciójának is. - ad támpontokat egy korábbi tájékoztatóban  a Fővárosi Tűzoltóság honlapja. 

Pénteken a Velencei-tavon történt meg a baj, egy férfi alatt beszakadt a jég.

A jég vastagsága és minősége erősen függ az időjárástól:

-Tartósan 0 Celsius alatt van a hőmérséklet, és erős szél fúj. Ilyen estben a szélnek kitett vízfelület hamarabb befagy, ill. a teljes felület megfagyása esetén ezen a részen vastagabb a jég.

- A vékony jégrétegre hó esik, majd ez megolvad, majd újból megfagy. Az eredmény lehet egy vastag réteg, de nem olyan szilárd, mint egy homogén jégpáncél.

Nézzük meg, milyen hatások érnek/érhetnek egy jeges vízbe merülő személyt: 

1. A hideg vízbe merüléskor a szervezetet egy erős hideg sokk éri, mely gyakran már önmagában végzetes. A személy fizikai állapota határozza meg, hogy a szíve kibírja-e.

2. A legfontosabb a test hővesztése, melyből igen hamar hipotermia (kihűlés) alakul ki.

- Enyhe hipotermia 37 – 35 Co, /didergés, szapora pulzus, kézügyesség csökken/

- Közepes hipotermia 35 –32 Co, /bizonytalan mozgás, növekvő izom gyengeség, didergés abbamarad, általános elgyengülés, fásultság, zavart lelki állapot./

- Erős hipotermia 32-29 Co, /nincs megfelelő mozgás koordináció, látás elvesztése, járás képtelenség, végül kóma. 29 Co alatt merev izomzat, vérnyomás, pulzus csökken, halál/.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!