Tökös ötletorgia

<strong>Rácalmás</strong> - Az év legnagyobb kistérségi eseménye lesz Rácalmáson a hétvégén. A háromnapos Tökfesztiválra húsz-huszonötezer vendéget várnak a szervezők. A programkínálatról meggyőződéssel állítjuk: pazar.

Körmendi Erzsébet

A Tökfesztivál jelképe ez a látványos piramis, amelyet a Millenniumi Parkban építettek fel a faluvédő egyesület tagjai és segítői szombaton és vasárnap

A rendezvény népszerű programja volt a múlt évben is a töklámpás túra. A résztvevők lámpásokat faragtak délután, hogy sötétedés után ezek fényénél sétáljanak végig a település utcáin. A hétvégén is megtehetik ezt a néhány kilométert mindazok, akik szeretik a kellemes, beszélgetős túrát. De lesz vadabb próba is:  éjszakai erdei túrát is  szerveznek a faluvédők, amelyre csak az erős idegzetűek jelentkezzenek. 

Szalai Árpád, a Faluvédő Egyesület elnöke szinte minden napját a helyszínen illetve a község utcáin tölt. Készülnek a dekorációk. Nemcsak az intézmények előtt, a közterületeken születnek remekművek, hanem egy-egy lakóház kapuja előtt is ötletgazdag kompozíciók jelzik, hogy nemcsak a Jankovich-kúria szolgál helyszínül a rendezvénynek, hanem egész Rácalmás a Tökfesztivál lázában ég. Talicskában ülő részeg ember, szalmabála-figurák, tökfejek, focicsapat árulkodik készítője gazdag fantáziájáról, mi több, a József Attila utcában egy egész parasztudvar készült tökből. Az alkotásokat látva felmerül az emberben a kérdés: ha ez csak az ízelítő, akkor  fantasztikus dolgokra lehet számítani a fesztivál kiállításán a hétvégén.


A rendezvény pénteken délben kezdődik és vasárnap éjjel fejeződik be. A tökös programok  amelyekről a héten még  részletesen is írunk  pénteken délután zenés-táncos műsorral kezdődnek. 

A szórakoztatásban nem lesz hiány, hiszen minden nap reggeltől foglalt lesz a színpad, egymásnak adják a terepet a fellépők.  A kiállításokra visszatérve még egy gondolat erejéig:  természetfotókat, Élő Duna tárlatot, foltvarró munkákat, gyöngyöket, csuhé és szalmaműveket is láthatnak az érdeklődők a tökhangszerek, a tökkígyó és a Tök az alkotásban című tárlatok mellett. A sportbarátoknak ajánljuk a gyaloglások  mellett a töklámpás bringatúrát is. 

Ha valaki csak rövid időt szeretne a Jankovich-kúriában tölteni, akkor  érdemes előre tervet készítenie, és a kiszemelt kulturális esemény  köré csoportosítania a többit, mert a bemutatóházakat és a szabadtéri kínálatot is vétek kihagyni a vége úgyis az lesz, hogy mindenki  legalább három-négy órát tölt a Tökfesztiválon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!