Kultúrára nyitott ajtókkal

<b>Dunaújváros</b> - Két napra bárki számára nyitott kapukkal állt az Intercisa Múzeum a hétvégén. A Kulturális Örökség Napjai náluk nem pusztán tárt ajtókat, hanem programot, új kiállítást hozott.

Balla Tibor

Az uniós csillagok alatt szombaton, az ebéd utáni sziesztát helyettesítő tárlatnyitóra várták a nagyérdeműt az Intercisa Múzeum első emeleti kiállítóterébe. Jöttek is szép számban, hiszen a Régi Magyarország kerámia- és porcelánművészete címet viselő kiállítás a meghívó tanúsága szerint Illyés Endréné és Pletser Tamás gyűjteményéből válogatva került a nagyközönség elé. 


Talán már észre sem vesszük, milyen kivételes helyzetben vagyunk, hiszen az Intercisa Múzeum munkatársai elkényeztetnek bennünket és gyermekeinket a különféle kézműves "csodákkal"
(Fotó: Lázár Zsolt)


Pletserék már nem először engednek bepillantást féltve őrzött  gyűjteményükbe, láthattunk már porcelánjaikból, üvegcsodáikból összeállított tárlatot is az egykori pártház falain belül. 

Ezúttal dr. Gelencsér József is csatlakozott a kiállítók sorához, s így, hármójuk készletei igencsak lenyűgöző,  kimerítően szerteágazó képet mutatnak a cserép, fajansz, kő és porcelán alapanyagú használati és dísztárgyak régi magyarországi hagyományáról. 

A szépség közvetítése mellett az ismeretterjesztést is zászlajára tűzték a kiállítás rendezői. Így aztán a díszes edények között a falon definíciók olvashatók egyrészt arról, miben is különböznek a különféle törékeny edényfajták. 

A figyelmes tárlatjáró képbe kerül a tekintetben is, hogy mi különböztette meg a Városlődi Porcelángyár termékeit a körmöcbányai keménycseréptől vagy a budafoki fajansztól.

 Ha eddig nem tudta volna, most már bizton birtokolja az információt, miről ismerszik meg a habán vagy az iglói kerámia, s hogy bizony nem csak viselkedési forma  a Modor. 

Azt biztosan sokan tudják, hogy milyen a hollóházi porcelán, s hogy miben különbözik mondjuk a Zsolnaytól, de vélhetően azt már kevesebben sejtik, hogy a holicsi  és a Somfai-fajansz  közt miben áll a különbség. A tárlat ebben is segít. 

További részletek a Dunaújvárosi Hírlapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!