Befürdött a tervük

<strong>Dunaújváros</strong> - Az augusztusi nyitás több mint kétséges - írtuk közel egy hónappal ezelőtt, mikor először fogalmazódott meg a szándék a közgyűlés ülésén: a nyár utolsó hónapjára valahogyan mégis csak ki kellene nyitni az élményfürdőt... <a href="http://www.dh-online.hu/fooldal-legfrissebb/20080728_befurdott"#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Szabó BettyItt épült a világ leghosszabb procedúrával megépített és majdan átadandó élményfürdője - írhatnánk  a homlozatra. Két éve, hogy megtörtént az első kapavágás, de még ma sem úszhatunkA felek közötti hadakozásban pingponglabdaként pattogva érezzük olykor magunkat: jelen állás szerint nincs igazság, vagy ha van, akkor az mindenképpen odaát található  ahogyan azt már gyatra humoreszkekbe foglalva többször is hallhatta a kevésbé vájt fülű törzsközönség.

Koós János szerint a kiúszó medencék két csatlakozási pontjánál van a legnagyobb probléma, ott eresztenek leginkább a medencék. A DVG elnöke ugyanakkor hozzátette: azt egyelőre nem tudják pontosan, hogy az egész rendszert tekintve  hány helyen folyik el a víz.


Augusztus elsején biztosan nem lesz nyitás  vélik a bennfentesek, ezt megerősíti az a tény is, hogy augusztus 5-re hirdették meg a használatbavételi eljárás első fordulóját. De állítólag még hátra van egy kéthetes terheléses próbaüzem is, melynek során az egész objektumnak, minden berendezésnek és eszköznek úgy kell üzemelnie, mint ha teljes házzal, a legfeszítettebb  üzemmódban működne minden. E terheléses próba is része az átadás-átvételnek, tehát elvileg megkerülhetetlen procedúráról beszélünk.  Korábban már elhangzott: nem áll rendelkezésre  megfelelő kapacitás    villamos energiából. Ezt egyrészt elismerte Dávid Béla főmérnök, aki hozzátette: a ház megnyitásának nem feltétele, hogy a szükséges árammennyiség száz százalékban rendelkezésre álljon. 

A végleges villamos teljesítmény biztosításához valóban elengedhetetlen egy transzformátor telepítése. E hálózatbővítésre egyébként néhány héttel ezelőtt kértek engedélyt, márpedig a fejlesztéssel kapcsolatos kérelem átfutási ideje akár két hónap is lehet, így tehát valóban komoly aggályként merülhet fel az áramellátás kérdése. Ugyanakkor Dávid Béla szerint van annyi áram, amennyivel a fürdő nyáron megnyitható, hiszen a nagyobb teljesítményre  a téli időszakban lesz inkább szükség. Ez egyébként jogos érv lehet, ha nem  vesszük figyelembe a használatbavétel feltételeként szabott kéthetes terheléses   próbát, amelyen  elvileg minden berendezést  maximális terhelés mellett kell üzemeltetni.


A gázellátás a másik sarkalatos pontja a használatbavételnek. A nyitást azonban  nem befolyásolja a gáz léte-nem léte. Ha a DVCSH  biztosítaná a hálózati melegvizet, a nyári időszakban nem lenne szükség a gázra. (A gázbekötésen hónapok óta vitáznak egyébként a felek, főként a több tízmillió forintos tételt jelentő közműfejlesztési hozzájárulás miatt, amit a DVCSH utólag kérne az építtetőtől  akik szerint viszont ezt a költséget nem nekik kell megfizetni.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!