Trükkös tolvajok

Rácalmás - Több mint négyszázezer forintot loptak el egy nyugdíjas asszonytól trükkös tolvajok. A gyógyszerártámogatás ürügyén jutottak be a házba.

Szigeti Sándor

Hiába esik róluk rendszeresen szó, úgy tűnik hiábavalóak a figyelmeztetések: a trükkös tolvajok tovább  tevékenykednek Dunaújváros környékén. A minap Rácalmáson fosztottak ki egy idős asszonyt. A hetvennégy éves nyugdíjashoz azzal az ürüggyel csöngettek be, hogy a gyógyszerártámogatásról beszélnének vele. A negyven éves nő szociális munkásnak adta ki magát.  A történet ettől kezdve a szokott módon zajlott: az asszony figyelmét elterelte, és hamarosan négyszázhúszezer forinttal távozott a helyszínről az elkövető. A sértett csak akkor vette észre a pénz eltűnését, amikor az állítólagos szociális munkás már árkon-bokron túl járt.

Az elmúlt években rendszeressé váltak az olyan bűncselekmények, amelyek során álrendőrök,  álvillanyóra-leolvasók, magukat az önkormányzat embereinek kiadó csalók lopnak meg egyedül élő embereket. 

A kérdés az, egyáltalán lehet-e valamit tenni a hasonló esetek megelőzése érdekében?

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvóvője a legnagyobb problémát abban látja, hogy éppen azokhoz nem jut el az információ, akik veszélyben vannak.

Ezek az idős emberek csak ritkán mozdulnak ki otthonról, és nem igazán hallanak a hasonló esetekről. Éppen ezért van órási felelőssége a családtagoknak, a polgárőrségeknek, de akár az idősgondozóknak is, hogy felhívják a figyelmüket a nyugdíjasoknak, ha egyedül vannak otthon,  ne engedjenek be ismeretleneket a házukba, lakásukba  mondja R. Szabó Ágnes.

Amint azt a rácalmási példa is mutatja, a trükkös tolvajok gátlástalanok, és azt a négyszázhúszezer forintot kisnyugdíjasként bizony igen nehéz lesz újra összespórolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!