Bulvár

2017.05.14. 12:05

Vajon mit láttam a kiskertben?

DUNAÚJVÁROS Ingyenesen letölthető okostelefonos kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazást készített két civil szervezet.

Varga Andor

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület Magyarország első, Android és iOS rendszereken futó kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazását készítette el, amely a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő terepi azonosításához nyújt segítséget - 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal. A két szervezet közleménye emlékeztet rá: nem ez az első hasonló közös munkájuk, a sort a hasonló elven működő madárhatározó app nyitotta meg tavaly.

Az új fejlesztést azoknak ajánlják, akik tudni szeretnék, milyen kétéltűt vagy hüllőt látnak a kertben, vízparton, erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozójegy alapján megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alak, szín és megfigyelt élőhely alapján.

A kockás siklót például ezzel a fotóval mutatja be az MME Magyarország hüllői és kétéltűi honlapoldala Fotó: Halpern Bálint/mme.hu

Az egyes fajok adatlapján a rövid fajleírás mellett a latin és angol név a rendszertani besorolás és természetvédelmi érték is megjelenik. Az adatlap alján található link segítségével pedig az MME oldalán elérhető Magyarország kétéltűi és hüllői oldalra juthatunk el, ahol a fajról bővebb leírást, állományadatokat is kapunk, valamint videók és fotók is nézegethetők.

A megszerzett tudást a Játék funkcióban próbára is teheti minden látogató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!