Bulvár

2012.08.18. 08:35

Továbbképzés: Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Új közönség után néz Hollywood? Újabban a korosabb hölgyek is felkeltették a figyelmét? Merthogy alighanem nekik szól az Amit még mindig tudni akarsz a szexről című mozi.

Arany Horváth Zsuzsa

Az igazsághoz tartozik, hogy a meglepő gyorsasággal a magyar mozikba jutott filmnek nem ez az eredeti címe. A Hope Springs - Tavaszi remény vagy Remény tavasszal? - helyett kapta idehaza. Aki elkeresztelte, bizonyára úgy véli, az 1972-es Woddy Allen opuszra utalva könnyebben csábítják a nézőket, noha ez a sztori éppen hogy nem a félig serdülteknek ad élményt.

Nekem amúgy a reményes cím is megfelel, ha Meryl Streep (Kay) játszik benne. Ahogy mondani szokták, ha a telefonkönyvet olvassa fel, akkor is zseniális. Hatvanhárom éves és gyönyörű, ráadásul David Frankel rendező állítja be az arcán az előnyösen áttűnő fényeket. Frankel már az Az ördög Pradát visel című filmjével is bizonyította, ért
a hervadó szépségekhez. (Egyébként Oscar-díja is van, egy kisfilmmel szerezte 1996-ban.)

A hervadást férfimódra - Reviczky Gábor hozzá illő hangjával - a 65 éves Tommy Lee Jones (Arnold) mutatja be. Morcos, ahogy szokott, de az undok arcberendezkedés mögé fanyar humort pakolt a forgatókönyvíró, a tévéfilmekben jártas Vanessa Taylor.

A kamarajelenetekben bővelkedő film harmadik figurája a párterapeutát alakító Steve Carell (A hivatal), akinek többnyire túlzó komikus vénáját ismerve akár félhetnénk is, a végén túljátssza a szerepet. De nem, inkább alázattal figyeli neves pályatársait.

Valójában hármójuk párbeszéde adja a film gerincét. Kitalálható, öregedő házaspár megkopott kapcsolatát látjuk. Előbb azt, hogyan kerülgetik egymást szótlanul az egész élet munkájával összehozott szuperkomfortos házban, ahonnan már kirepültek a gyerekek. A nő még akar valamit az érzelmektől, a férfi már csak karosszéket és golfoktató tévéfilmet, hogy előbbiben bóbiskolhasson az utóbbit "nézve". Ja, és a külön szoba.

Kay befizet a párterápiára, így találkoznak a dokival. És persze, megoldódik minden. Kay banánon gyakorolja be azt, amit sose szeretett, s most az ügy érdekében egy mozi sötétjében ''élesíti'' új tudását, Arnoldban meg naná, hogy hirtelen felébred az alfahím.

Aha...

Dehát olyan jól játszanak. Igazi színészek, a semmit is jól adják.

Szakértők írják, David Frankel ismét bizonyítja, művésze a giccshatáron való egyensúlyozásnak. Billeg...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!